Nagyvilág

Európai Tanács elnöke: túllőtt a célon az EU projektjét Hitler vágyálmaihoz hasonlító Johnson

Boris Johnson, a konzervatív londoni ex-polgármester korábban Adolf Hitler náci diktátor vágyálmaihoz hasonlította az Európai Unió projektjét. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden erősen bírálta Johnsont.

Nem mehetek el szó nélkül az olyan megnyilvánulások mellett, amelyek az Európai Unió projektjét Adolf Hitler vágyálmaihoz hasonlítják,

mondta Tusk egy koppenhágai sajtótájékoztatón.

Szerinte, elengedhetnénk a fülünk mellett az ugyancsak abszurd érvelést is, ha nem a brit kormánypárt egyik legbefolyásosabb politikusának szájából hangzottak volna el.

Hozzátette,

Boris Johnson túllépte az ésszerű vita kereteit, és úgy tűnik, politikai amnéziában szenved.

Tusk úgy látja, sok mindent felróhatunk az EU-nak, de még mindig az egyik leghatékonyabb védmű az európai nemzetállamok közötti mindig veszélyes és gyakran tragikus konfliktusokkal szemben.

A Nagy-Britannia EU-ból történő kilépésének élharcosa Johnson, a Sunday Telegraph című brit lapnak azt mondta, az egész ügy – vagyis az Európai Unió koncepciója – a Római Birodalomig nyúlik vissza, írja az MTI.

Johnson szerint az elmúlt kétezer év történelme nagyjából arról szólt, hogy különböző emberek és intézmények megpróbálták Európa egyesítésével újjáéleszteni a rómaiak idejére jellemző “béke és jólét aranykorát”.
Mások mellett “Napóleon és Hitler is ezzel próbálkozott, tragikus végeredménnyel (…) Az EU is egy erre irányuló kísérlet, más módszerekkel”, mondta a David Cameron brit kormányfő utódaként emlegetett konzervatív politikus.

A szókimondása miatt egyre népszerűbb Johnsonnak nem ez volt az első nagy port kavaró kijelentése. A politikus a múlt hónapban rasszizmussal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt, akinek britellenes érzelmei szerinte részben kenyai gyökereiből fakadnak.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik