Nagyvilág

Vádat emeltek ellenük, mert Szíriába akartak menni

Az öt ausztrál az Iszlám Államhoz csatlakozott volna.

Elmarasztaló ítélet esetén akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújthatják az öt férfit, akik közül a legfiatalabb 21, a legidősebb 35 éves. Már korábban a hatóságok látókörébe kerültek, tudták róluk, hogy csatlakozni akarnak a terrorszervezethez, ezért be is vonták az útlevelüket, hogy ne tudják elhagyni az országot.

Közben megfigyelés alatt tartották őket. A tilalom ellenére mégis megpróbáltak illegálisan eljutni Szíriába. Szereztek egy kisebb, hétméteres halászbárkát egy Victoria állambeli kisvárosban, pótkocsin végigvontatták a hajót az egész keleti parton, több ezer kilométert megtéve eljutottak az északkeleti York-fokig. Onnan akartak Indonéziába, majd Szíriába menni.

A hatóságok nyomon követték őket. A queenslandi rendőrség a múlt héten őrizetbe vette az öt férfit. A hatóságok szerint jelenleg körülbelül 110 ausztrál harcol Irakban és Szíriában a dzsihadisták oldalán. Ausztráliában 2014 szeptembere óta több embert tartóztattak le terrorista összeesküvés gyanújával. Több, elszigetelt merényletet hajtottak végre “magányos farkasok”, köztük Sydneyben egy kávézó elleni támadást is, amelyben meghalt két túsz a támadóval együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik