Nagyvilág

Svéd bíróság ítélte életfogytiglanra a ruandai népirtásban résztvevő férfit

A ruandai hatóságok elől menekült a skandináv országba, de tavaly ott is vádat emeltek ellene.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy svéd bíróság a 61 éves Claver Berinkindit, akit a ruandai népirtással kapcsolatban találtak bűnösnek.

A stockholmi kerületi bíróság nem jogerős ítélete szerint a svéd állampolgársággal is rendelkező férfi súlyos bűncselekményeket követett el a nemzetközi jog alapján. Emberölés, emberölés kísérlete és emberrablás ügyében mondták ki bűnösségét, amit az 1994-es ruandai népirtás idején követett el.

A bíróság közleménye szerint Berinkindi a hutuk egyik alacsony beosztású, nem hivatalos vezetőjeként a dél-ruandai Muyirában és Butaréban elkövetett mészárlásokban vett részt.

A svéd törvények szerint az ország bíróságai külföldön elkövetett bűncselekmények esetében is eljárhatnak. Az ítéletben kártérítést is megállapítottak a népirtás áldozatai számára, ez az első ilyen alkalom.

Berinkindi 2002-ben a ruandai hatóságok elől menekülve érkezett Svédországba, ahol állampolgárságot is szerzett, de 2015-ben a skandináv országban is vádat emeltek ellene. 2013-ban szintén a ruandai népirtással összefüggésben életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki egy másik férfira. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik