Nagyvilág

Ha Észak-Koreába mész, bármilyen ürüggyel letartóztathatnak

Az Egyesült Államok arra figyelmeztette állampolgárait, hogy még a nem tudatos tiszteletlenség is nagy bajba sodorhatja őket.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma arra figyelmeztette az ország állampolgárait, hogy ha Észak-Koreába utaznak, számítsanak arra, hogy súlyos büntetéseket szabhatnak ki rájuk olyan cselekedetek miatt, ami hazájukban semmiképpen nem minősülhet bűnnek.

Emlékeztettek: az elmúlt tíz évben legalább 14 amerikait tartóztattak le. Az elmúlt hónapokban két ilyen eset is volt: a 62 éves koreai-amerikai illetőségű Kim Dong Chult kémkedéssel vádolták meg, és tíz év munkatáborra ítélték, míg egy egyetemistát, Otto Warmbiert egy propagandazászló ellopása miatt ítéltek tizenöt év kényszermunkára.

Korábban többször is előfordult, hogy Észak-Korea az ehhez hasonló ítéleteket amerikai tisztségviselők látogatása elé időzítette, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást az Egyesült Államokra.

Az amerikai külügy figyelmeztetett: bármilyen, az ország ellen irányuló kritikát súlyos bűncselekményként kezelhetnek az észak-koreai hatóságok. Bármiféle, akár nem is tudatos tiszteletlenség Kim Dzsong Un, Kim Dzsong Il és Kim Ir Szen iránt ürügy lehet a letartóztatásra, de az is, ha nem kérnek engedélyt egy fénykép elkészítésére, vagy hogy szóba elegyedjenek egy helyi lakossal.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az országba utazó amerikaiak a számukra kirendelt idegenvezetőtől sem számíthatnak védelemre és segítségre, ha bajba kerülnek. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik