Nagyvilág

A lázadó kolumbiai gerillák elengedik a gyerekeket

Kolumbiai gerillák (Array)
Kolumbiai gerillák (Array)
De csak a 15 évnél fiatalabbakat.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű lázadó gerillaszervezet és a bogotái kormány képviselői erről állapodtak meg Havannában. A kubai fővárosban zajló tárgyalások célja, hogy sikerüljön véget vetni Latin-Amerika leghosszabb ideje húzódó fegyveres harcának, amely 1964 óta tart. A több mint ötven éves konfliktusban 220 ezernél is többen haltak már meg.

A tárgyalódelegációk szerint ez csak az első lépés, hogy idővel minden kiskorú elhagyhassa a FARC táborait. Bogotá és emberi jogi szervezetek régóta azzal vádolják a FARC-ot, hogy gyakorlatilag golyófogónak használja gyerekkatonáit. A béketárgyalások három éve tartanak. A FARC azt már korábban vállalta, hogy nem soroz be több gyereket, de eddig nem volt hajlandó elengedni azokat, akiket eddig besoroztak. A FARC azt állítja, a mostani megállapodás 21 gyereket érint, ennyi 15 évesnél fiatalabb van a soraiban.

A FARC-ot többek között az EU is terrorszervezetként tartja számon. Fegyvereseinek száma hét-nyolcezerre tehető. Ideológiáját tekintve marxista-leninista, anti-imperialista, paraszti szervezetnek tekinti magát. A szervezet emberrablásokból, váltságdíjakból, és drogkereskedelemből igyekszik előteremteni a működéséhez szükséges pénzt.
A kormány beleegyezett, hogy az elengedett gyerekek ellen semmilyen eljárás nem indul, áldozatnak és nem bűnelkövetőnek tekintik őket.

A megállapodás végrehajtását a Nemzetközi Migrációs Szervezet, valamint az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF fogja felügyelni. Az eredeti terv az volt, hogy a kolumbiai kormány és a FARC márciusig átfogó békemegállapodást köt. Annak dacára, hogy ez nem sikerült, Bogotá bízik abban, hogy a közeljövőben sikerül megállapodni a felkelőkkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik