Nagyvilág

Öngyilkos merénylő ölt meg 40 embert Jemenben

Majdnem 40-en vesztették életüket vasárnap a dél-jemeni Mukalla városában, ahol egy rendőrőrs előtt robbantott egy öngyilkos merénylő és röviddel később a város biztonsági főnöke ellen követtek el támadást – közölték biztonsági és egészségügyi tisztségviselők.

A névtelenül nyilatkozó tisztségviselők elmondták, hogy legalább 31 halottja és 60 sebesültje van a 200 ezer lakosú kikötővárosban elkövetett – rendőrőrs elleni – merényletnek, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet vállalt magára.

Az áldozatok rendőrök és újoncok, akik készültek munkába állni az után, hogy a város felett a múlt hónapban sikerült átvennie az ellenőrzést a nemzetközileg elismert kormánynak.

A Hadramaut tartomány központjának számító kikötőváros több mint egy éven át volt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának kezében.

A rendőrőrs elleni támadást követően röviddel ismeretlenek merényletet követtek el a város biztonsági főnöke, Mubarak al-Ubtháni ellen. Ubtháni könnyebben megsérült, azonban a támadók megölték hat testőrét.

Mukallában nem ez volt az első merénylet a héten, csütörtökön ugyanis három öngyilkos merényletet is végrehajtottak a város haditengerészeti támaszpontja ellen.

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és szövetségeseik tartják hatalmukban, míg a déli országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon. A konfliktusból hasznot húzva a dzsihadisták megerősítették jelenlétüket az arab-félszigeti országban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik