Nagyvilág

Egyiptom: megszületett az ítélet a halálra vert francia férfi ügyében

Egy egyiptomi bíróság egyenként hétéves börtönbüntetésre ítélte azt a hat embert, akik Kairóban 2013-ban halálra vertek egy francia férfit. Az egyiptomi hatóságok korábban azt mondták, hogy Eric Langot cellatársai gyilkolták meg egy kairói rendőrségi fogdában. A rendőrség szerint a francia férfit az egyiptomi fővárosban, a hadsereg által elrendelt éjszakai kijárási tilalom során ittasan vették őrizetbe 2013 szeptemberében.

Az incidens az akkori erőszakos zavargások idején történt, miután a hadsereg megdöntötte a Muzulmán Testvériség mozgalom támogatásával iszlamista rendszer kiépítésére törekvő Mohamed Murszi elnököt. Orvosi szakértők azt állították, hogy Lang agyvérzésben halt meg. Az  elítéltek fellebbezhetnek.

A mostani ítélet akkor született, amikor Egyiptom és Olaszország között súlyos diplomáciai válságot okozott a Kairóban gyanús körülmények között halálra kínzott olasz doktorandusz esete. A jelenlegi hatalomra nézve kényes témában kutató olasz diák, Giulio Regeni a Mubarak-rezsim megbuktatásának ötödik évfordulóján, január 25-én tűnt el. Megkínzott, félig fedetlen holttestét egy autópálya menti árokba hajítva találták meg kilenc nappal később.

Az olasz diák halála azonnal az egyiptomi rendőrségre, illetve a belbiztonsági szervekre terelte a belső ellenzék és a Nyugat gyanúját. Róma és Kairó diplomáciai viszonya példátlan mélypontra zuhant, az Európai Parlament pedig határozatot adott ki, amely szerint a testület a rendőri őrizetben bekövetkezett egyiptomi halálesetekkel összefüggésben tekint az ügyre, írja az MTI.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik