Nagyvilág

Maguk veszik a lőszert a Fülöp-szigeteki rendőrök

A Fülöp-szigetek fővárosának rendőrsége annyira alulfinanszírozott, hogy a testület tagjai bevallásuk szerint saját pénzükön veszik a szükséges lőszert, és a halottszállító autókkal vitetik magukat a gyilkosságok helyszínére. A manilai rendőrök a héten megválasztott új államfőtől várják ennek a helyzetnek a megváltoztatását.

Rommel Anicete manilai rendőrkapitány a Reuters brit hírügynökség pénteki jelentése szerint arról számolt be, hogy ő és beosztottjai az 1990-es évek óta saját pénzből szerzik be a lőszereket. Elmondta, hogy nincs elég rendőrautó a járőrözéshez, és egyik kollégája például saját motorkerékpárját használva látja el rendőri feladatait. Beszédes adat az is, hogy míg a szigetországban 651 lakosra jut egy rendőr, addig a szomszédos Thaiföldön 302:1, Malajziában pedig 267:1 ez az arány a 2012-es statisztikák szerint.

A délkelet-ázsiai országban hétfőn tartottak elnökválasztást, amelyet Rodrigo Duterte nyert meg. A 71 éves politikus, a 1,5 millió lakosú Davao város eddigi polgármestere – 22 éven át töltötte be ezt a tisztséget – egyebek között annak köszönheti hatalmas népszerűségét, hogy kampányában ígéretet tett a szegénység, a korrupció és a bűnözés felszámolására.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

 

A bűncselekmények száma meredeken nő az országban, elsősorban a kábítószerrel kapcsolatos bűnök miatt.

Az ismertté vált bűncselekmények száma 2010 óta megduplázódott, bár a rendőrség szerint ennek az az oka, hogy nemrég tömegével telepítettek köztéri kamerákat, valamint, hogy már sms-ben is lehet bűncselekményt bejelenteni, így a bűncselekmények valódi számán belül megugrott az ismertté váló esetek aránya.

A kábítószerekkel kapcsolatban egy fontos tény, hogy az ENSZ 2012-es adatai szerint a metamfetamin-fogyasztás területén a Fülöp-szigeteken a legsúlyosabb a helyzet a világon.

Duterte a bűnözők elleni kíméletlen fellépését polgármesterként bizonyította, és kampányában fogadkozott, hogy az általa megteremtett davaói rendfenntartási normákat fogja meghonosítani az egész országban.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Ezek a “normák” azonban erősen megkérdőjelezhetők.

Állítólag Davaóban halálosztagokkal gyilkoltatott meg csaknem ezer feltételezett bűnözőt. Kampánya idején pedig azt mondta a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva, hogy hetente legalább öt bűnözőt kell megölni, valamint ha ő lesz az elnök, akkor “a halak a Manilai-öbölben a drogdílerek, az útonállók és a lébecolók húsán fognak meghízni”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik