Generated by  IJG JPEG Library
Külföld

Az IMF szerint recessziót okozhat a brit gazdaságnak a Brexit

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 14:47

A Nemzetközi Valutaalap szerint súlyos veszteséget okozhatna a brit gazdaságnak, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.
Korábban a témában:

Az IMF kimutatása szerint a brit gazdaság potenciális GDP-arányos veszteségeiről szóló szakértői becslések 1,5 százaléktól 9,5 százalékig terjednek, attól függően, hogy az előrejelzések miként ítélik meg az ország jövőbeni kapcsolatait az EU-val és a világ többi gazdasági erőcentrumával.

A valutaalap pénteki elemzése szerint azonban ha a brit gazdaságot a hazai össztermék 1 százalékánál nagyobb kár éri, az mindenképpen nettó költségvetési veszteséget okozna, mivel a gyengébb gazdasági teljesítmény nagyobb mértékben csökkentené az államháztartási bevételeket, mint amennyit az EU-költségvetésbe befizetett – az éves GDP-érték egyharmad százalékának megfelelő – nettó brit hozzájáruláson meg lehetne takarítani.

Az IMF jelentése szerint Brexit esetén – vagyis ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból – London globális pénzügyi szolgáltatási központként betöltött szerepe is eróziónak indulhat, mivel a brit főváros pénzügyi szektorának cégei elveszíthetik az unió belső piacához kötődő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, és az euróalapú tranzakciós forgalom jelentős része idővel

a kontinensre helyeződhet át Londonból.
A kockázatok közé tartozik, hogy ha a népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksol, arra a részvény- és az ingatlanárak hirtelen és meredek zuhanásával reagálna a piac, a háztartások és az üzleti szféra hitelköltségei megemelkednének, sőt egyik pillanatról a másikra leállhat a tőkebeáramlás az olyan kulcsfontosságú szektorokba, mint a kereskedelmi ingatlanpiac, vagy a pénzügyi szektor.

Az IMF szerint vannak arra utaló jelek, hogy a Brexithez fűződő piaci aggályok máris éreztetik hatásukat. A brit kereskedelmi ingatlanszektorban a befektetési tranzakciók értéke hozzávetőleg 40 százalékkal zuhant éves összevetésben az idei első negyedévben, a font november óta 9 százalékkal gyengült kereskedelmi súlyozással számolva, a brit államadósság-törlesztés kockázatára köthető piaci biztosítási csertranzakciók (CDS) árazása pedig megkétszereződött, bár alacsony bázisról – áll a valutaalap elemzésében.

Christine Largarde, az IMF vezérigazgatója a jelentést bemutató pénteki londoni sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Brexit potenciális gazdasági következményei

a meglehetősen rossztól a nagyon-nagyon rosszig

terjednek.

Lagarde szerint például ha a referendumon a többség a kilépésre szavaz, és ezt a külső finanszírozási portfolióáramlások meredek visszaesése követi, az a font jelentős gyengülését, valamint a fogyasztás és a beruházások nagymértékű visszaesését okozná.

Egy napon belül ez a második, az utóbbi hónapokban pedig a sokadik erőteljes figyelmeztetés a brit EU-tagság esetleges megszűnésével járó gazdasági kockázatokra.

Előző nap adta ki a Bank of England – a brit jegybank – új inflációs jelentését, amely szerint a brit gazdaság egyébként is gyengülő kilátásaira a legnagyobb egyedi kockázatot a júniusi EU-népszavazás jelenti.

A Bank of England a bizonytalanságok miatt 0,2 százalékponttal csökkentette GDP-növekedési előrejelzését a következő három év mindegyikére, de értékelése szerint a Brexit lehetősége e rontott prognózisokat is lefelé ható kockázatokkal terheli.

Ilyen népszavazási eredmény esetén ugyanis a háztartások halaszthatják fogyasztási kiadásaikat, a vállalati szektor késleltetheti a beruházási döntéseket, és az ezzel járó alacsonyabb munkaerő-kereslet a munkanélküliség növekedését okozhatja – áll a Bank of England jelentésében.

A brit jegybank szerint ezt a font további gyengülése kísérheti, és ez akár

“meredek ívű” is lehet.
Az inflációs jelentés az IMF-hez hasonlóan kimutatja, hogy a font a tavaly novemberben mért legutóbbi csúcs óta 9 százalékot gyengült, és a Bank of England szerint ennek hozzávetőleg a felét a brit EU-tagság esetleges megszűnéséhez kapcsolódó kockázatok okozták.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója az inflációs jelentést bemutató sajtótájékoztatóján kijelentette: a jegybank előrejelzési forgatókönyvei azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy

a brit gazdaság technikai recesszióba süllyed, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból.
A Brexit-párti tábor az inflációs jelentésben foglalt figyelmeztetések és Carney e kijelentése miatt követelte a Bank of England kormányzójának menesztését.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.