Nagyvilág

Szijjártó megállapodott Costa Ricával

Diplomáciai, gazdasági és oktatási megállapodásokat írt alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egynapos Costa Rica-i látogatásán, amelyről helyi idő szerint szerda este San Joséból telefonon számolt be az MTI-nek.

“Magyarország közép-amerikai kapcsolatépítése során hídfőállásként tekint Costa Ricára, s tapasztalatai szerint ez utóbbi a maga közép-európai, s általában véve európai kapcsolatrendszerében hasonlóképpen hídfőállásként tartja számon hazánkat” – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter látogatást tett Luis Guillermo Solís Rivera köztársasági elnöknél, majd előbb szűk körű megbeszélést folytatott hivatali kollégájával, Manuel González Sanzszal, később pedig plenáris tárgyalásokat a San José-i külügyminisztériumban. A minisztériumban kötötték meg a diplomáciai, a gazdasági és az oktatási megállapodást.

Az első megállapodás a rendszeres külügyi, diplomáciai konzultációkról szól, és megszületett egy úgynevezett kollokációs egyezmény. Ez azt jelenti – fejtette ki Szijjártó Péter -, hogy Costa Rica három másik latin-amerikai országbeli (uruguayi, paraguayi, panamai) nagykövetségén helyet ad magyar diplomatáknak, Magyarország pedig a közép-ázsiai nagykövetségein biztosít helyet Costa Rica diplomatáinak. Szijjártó Péter kiemelte: ez a megállapodás lehetővé teszi a takarékos külképviseleti munkát a magyar külügyminisztériumnak.

A felek megállapodtak a gazdasági együttműködés kiszélesítésében, elsősorban a vízgazdálkodás területén. Costa Rica ugyanis az év több hónapjában képes ellátni magát megújuló energiával, kivált vízenergiával, ezért – jegyezte meg Szijjártó Péter – az ország kiváló piaca lehet a magyar vízgazdálkodási technológiáknak. Mivel mindkét ország fontosnak tartja a vízgazdálkodást és a klímavédelmet, e két területen további szakértői együttműködésben állapodtak meg.

Az oktatási megállapodás keretében Magyarország tíz ösztöndíjat biztosít Costa Rica-i diákoknak.  A külügyminisztériumi tárgyalásokon részt vett – mások mellett – Jhon Fonseca, a külkereskedelmi miniszter helyettese és Mónica Umana, a Costa Rica-i beruházásfejlesztési ügynökség (CINDE) vezetője is.

Tájékoztatásában Szijjártó Péter hangsúlyozta: Costa Ricával dinamikusan fejlődnek Magyarország gazdasági kapcsolatai: tavaly a kereskedelmi forgalom ötvennégy százalékkal nőtt – elérte a húszmillió dollárt -, s az idei év első felében ez megháromszorozódott.

A bilaterális tárgyalásokon a magyar diplomácia vezetője átadta Costa Rica-i kollégájának azt a levelet, amelyben Magyarország kéri csatlakozását a Freedom Online Koalícióhoz, amelynek soros elnöke éppen Costa Rica. Ez egy olyan nemzetközi szervezet, amely huszonkilenc országot tömörít – köztük az Európai Unió tizenegy tagországát -, és célja az internet szabadságának biztosítása.

Emellett megállapodás született arról, hogy Magyarország támogatja Costa Rica csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD), Costa Rica pedig támogatja Magyarország jelöltségét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Szijjártó Péter elmondta, hogy mivel Costa Ricának bizonyos értelemben hasonló gondjai vannak a migránsokkal, mint Magyarországnak – a területén sok kubai és afrikai migráns halad át észak felé -, ezért tárgyalópartnerei különös érdeklődést mutattak a migrációs gondok kezelésének magyar gyakorlata iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik