Nagyvilág

Majd’ ezer menekültet mentettek meg a Földközi-tengeren

Mintegy 900, többségében szíriai menekültet mentett meg a Földközi-tengeren, Szicília nyugati partjainál az olasz parti őrség csütörtökön.

A hatóság közlése szerint két hajóról mentettek ki embereket: az egyikről 515-öt, a másikról pedig 380-at. Többségük szíriai, de irakiak is voltak a hajókon – tették hozzá.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közölte, az utóbbi egy évben nem volt példa ekkora számú tömeges migrációra Szíria, Irak és Olaszország között. Carlotta Sami, az UNHCR szóvivője elmondta, a szíriaiak és az irakiak Egyiptomból vágtak neki a viszontagságos tengeri útnak.

Az ENSZ-ügynökség megjegyezte, tavaly május óta először fordult elő, hogy egy adott hónapban több ember érkezett Olaszországba, mint Görögországba. Adatai szerint áprilisban 9149 ember szállt partra Olaszországban, míg Görögországba 3650 menekült érkezett.

Az olasz belügyminisztérium szerint május 10-ig 31 250 ember érkezett tengeri úton idén Olaszországba, 14 százalékkal kevesebben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Többségük afrikai országokból, Nigériából, Gambiából, Szomáliából és más part menti országokból jöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik