Nagyvilág

Háborús bűnökért csukják le a volt horvát belügyminiszter-helyettest

Első fokon öt és fél év börtönre ítélte a zágrábi megyei bíróság csütörtökön Tomislav Mercep volt horvát belügyminiszter-helyettest szerbek ellen Horvátországban elkövetett háborús bűnökért - közölte az N1 kereskedelmi hírcsatorna internetes oldalán.

A négy éve tartó perben a bíróság nem jogerősen Mercepet bűnösnek találta, amiért a délszláv háború idején nem akadályozta meg az általa vezetett osztag tagjait abban, hogy civileket kínozzanak meg, raboljanak és végezzenek ki. A bíróság szerint hallgatásával gyakorlatilag jóváhagyását adta arra, hogy katonái bűncselekményeket kövessenek el horvátországi szerb lakosok ellen, amíg ő nem tartózkodott a terepen.

Az ügyészég először azzal vádolta, hogy ő adott parancsot a háborús bűnök elkövetésére, majd tavaly júliusban enyhítettek a vádakon, és azt rótták a terhére, hogy nem akadályozta meg az említett cselekedeteket.

A vádlott nevét viselő osztag, a “Mercepovci” háborús bűnöket követett el a szerb lakosság ellen 1991 végén és 1992 elején Kutinán, Pakracon és Zágráb környékén.

Törvényellenesen tartóztattak le 52 embert, közülük 43-at megöltek, hármat eltűntnek nyilvánítottak, hatan pedig túlélték a kínzásokat.

A jelentések szerint az 1991-es háború óta számos túlélő szemtanú vádolta meg Mercepet az emberi jogok súlyos megsértésével, és nemzetközi szervezetek is megerősítették a szemtanúk beszámolóit.

Mercep mindvégig tagadta a vádakat és cáfolta, hogy parancsnoka lett volna a annak az osztagnak, amely a nevét viselte.

A most 63 éves Mercep, a horvát rendőrség egykori főparancsnoka, az 1991-95-ös délszláv háború idején a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) magas rangú tisztségviselője volt. Egyúttal parlamenti képviselő, 1992-93-ban pedig belügyminiszter-helyettes is volt. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik