Nagyvilág

Clinton elnöksége katasztrófa lenne az Egyesült Államoknak

Régóta várt találkozót tartottak Washingtonban csütörtökön: Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje a kongresszusi republikánus vezetőkkel, köztük a New York-i milliárdos jelöltségét eddig mereven elutasító Paul Ryan házelnökkel egyeztetett annak érdekében, hogy egységet teremtsenek a pártban. A felek előrelépésként értékelték a megbeszélést.

Elemzők szerint a találkozó tétje az volt, hogy a Republikánus Párt egységesen vág neki az őszi elnökválasztásnak vagy végletesen megosztott marad.

Annak ellenére, hogy szerdán már egyre több kongresszusi republikánus politikus – kongresszusi bizottságok republikánus elnökeinek sora – állt Donald Trump mellé, és a párt elnöke, Reince Priebus is támogatásáról biztosította az üzletembert, a párt egyik legfontosabb pozícióban lévő politikusa, a házelnök, vonakodik Trumpot támogatni.

A Trump-Ryan megbeszélést nemcsak Trump számára, hanem Ryan politikai jövője szempontjából is fontosnak minősítették az elemzők.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Donald Trumpot az eddigi előválasztási folyamatban több mint 11 millió amerikai támogatta a voksával – csütörtökön még a rivális Demokrata Párt egyik elnökjelöltjének, Bernie Sandersnek a kampánymenedzsere, Jeff Weaver is “nagyszerű jelöltnek” minősítette őt -, ám Paul Ryan a milliárdos üzletember néha durva kampányretorikájának megváltoztatását – elsősorban is a bevándorlókkal kapcsolatos álláspontját – kifogásolva gondolkodik még a támogatáson.

Ryan a napokban felajánlotta, hogy lemond a republikánus elnökjelölt-állító országos konvenció elnökléséről, de Trump továbbra is a támogatásáról biztosította őt. Maga Trump pedig egy szerda esti interjújában jelezte: azt a megjegyzését, miszerint átmenetileg felfüggesztené a muszlimok beengedését az Egyesült Álalmokba, “csak” lehetőségként említette, és nem konkrét intézkedésként.

A zárt ajtók mögötti csütörtöki egyeztetéseket Priebus pártelnök “nagyszerűnek” és a pártegység megteremtéséhez vezető “nagyon pozitív lépésnek” minősítette, de Trump szóvivője utána azt írta mikroblogjában, hogy a várható elnökjelölt nem számít Ryan támogatásának azonnali kinyilvánítására.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Paul Ryan a Trumppal történt találkozója után sajtóértekezletet tartott

Hosszan beszélt a törvényhozók előtt lévő törvényjavaslatokról, köztük a kábítószer hatású gyógyszerek terjedésének megakadályozásáról, ám Trumppal történt találkozóját csak újságírói kérdésre válaszolva említette. “Nagyon pozitívnak” minősítette a találkozót, de fontosnak tartotta leszögezni, hogy ez csak az első lépés volt. Hangsúlyozta a közte és Trump között fennálló nézetkülönbségeket – anélkül,hogy részletezte volna őket -, és leszögezte, hogy “idő kell” a pártegységhez. Ugyanakkor “nagyon bátorítónak” nevezte a negyvenöt percig tartott egyeztetéseket, s kifejtette, hogy a republikánusok által vallott alapelvekben egyetértenek.

Elismerte, hogy Trump az eddigi előválasztásokon olyan sok szavazót hódított meg mint republikánus elnökjelölt korábban még soha, és olyan új rétegeket szólított meg és “hozott” a Republikánus Párthoz, amelyek korábban soha nem szavaztak republikánusokra.

A házelnök azt is hangsúlyozta, hogy Hillary Clinton esetleges elnöksége “katasztrófa” lenne az Egyesült Államoknak, lényegében Barack Obama harmadik elnöki ciklusát jelentené, és szerinte minden hetedik amerikai polgár úgy gondolja, hogy az Obama elnök által követett politikával rossz irányban halad az ország. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik