Nagyvilág

Vérontáshoz vezethet Erdogan terve a török ellenzék vezetője szerint

A kormánypárt hevesen tiltakozott a kijelentés ellen, az egyik politikus azt is megkérdezte Kilicdaroglutól, hogy gázkamrába akarja-e zárni az elnöki rendszer támogatóit.

Vérontás nélkül nem vezethető be az elnöki rendszer Törökországban – ezt mondta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt elnöke egy szerdai rendezvényen.

Kemal Kilicdaroglu kitért arra is, hogy furcsállja Ahmet Davutoglu miniszterelnök távozásának körülményeit, akit tavaly kétszer is kormányfővé választottak, 23 millió 600 ezer török állampolgár szavazott rá, majd „valaki azt mondta neki, lépjen vissza”. Megkérdezte: „kinek áll jogában ekkora bizalmat a kukába dobni?”

A kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártjának frakcióvezető-helyettese trágárnak nevezte Kilicdaroglu szavait. „Sajnálatos, hogy a Török Köztársaság alapítója, Musztafa Kemal Atatürk történelmi pártja idáig jutott” – mondta Bülent Turan, sőt, azt is hozzátette, kíváncsian várják, mit tesz majd Kilicdaroglu az elnöki rendszer támogatóival. „Gázkamrákba zárja őket, mint a nácik?” – kérdezte.

Turan azt mondta, Törökországban csak a nép dönthet a rendszerváltásról, a gazdasági miniszter pedig azt kérdezte: talán puccsra készül? A kormánypárt szóvivője is megszólalt, az ellenzéki vezető kijelentését rendkívül súlyosnak minősítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik