Nagyvilág

Sárban úszó sátrak – a görög menekülttáborok körülményeire figyelmeztet az Európa Tanács

Sürgősen fel kell lépni a görögországi menekülttáborokban uralkodó túlzsúfoltság, és a rossz életkörülmények ellen – figyelmeztetett az Európa Tanács egy szerdai jelentésben.

A dokumentum szerint a menedékkérőknek létrehozott egyes létesítmények szint alattiak, nem képesek többet nyújtani az emberek számára a legalapvetőbb dolgoknál. A jelentés találkozik sok más jogvédő szervezet álláspontjával, miszerint Görögország nem tud megfelelő segítséget nyújtani és ellátást biztosítani a háború és szegénység elől menekülők számára.

Kitérnek arra is, hogy az EU-török megállapodás életbe lépése után érkezőket őrizetbe vették, megsértve ezzel a nemzetközi emberi jogokat. A fogva tartott menedékkérők nem kapnak jogi segítséget.

Az ET menekültügyi különmegbízottja arról számolt be, hogy a Nea Kavalában lévő táborban szemetet kellett égetniük az embereknek, hogy melegen tartsák magukat, és sárban úszó sátrakban kellett aludniuk. Katasztrofálisnak nevezte a macedón határ melletti Idomeniben uralkodó körülményeket, ahol több mint tízezren ragadtak, mióta Macedónia lezárta határát. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik