Nagyvilág

Egy 72 éves nő szült egészséges gyermeket

Negyvenhat éve házasodott össze, a ma hetvenes éviben járó Daljinder Kaur és Mohinder Singh Gill. Eddig hiába próbálkoztak, nem sikerült utódot nemzeniük, de idős korukra rajtuk is segített a modern orvostudomány csodája.

Az asszony nem tudja pontosan hány éves, csak azt, hogy nagyjából öt-hét évvel fiatalabb a férjénél, akinek 1937. április 12-én állították ki a születési anyakönyvi kivonatát. Az azonban biztos, hogy Kaur a legidősebbek közé tartozik, akik valaha egészséges gyermeket szültek.

A nő két évig vett részt egy mesterséges megtermékenyítés programban, mielőtt teherbe esett, kisfiát a múlt hónapban hozta világra. A két kilóval született babát Armannak nevezték el.

A nő azt mondja, a férjével korábban már beletörődtek abba, hogy nem lehet saját gyerekük, és végleg a közösség gúnyolódásának céltáblái maradnak. Indiában hatalmas szégyennek számít a terméketlenség. Gillnek például hosszú jogi csatában, a bíróságon kellett kivívnia az örökségét, mert apja semmit sem akart adni gyermektelen fiának.

Bár a házaspár harminc évvel ezelőtt örökbe fogadott egy gyermeket, és fel is nevelték, de miután a fiú Amerikába ment tanulni, nem jelentkezett többé. Így aztán, amikor meglátták Anurag Bishnoi termékenységi klinikájának hirdetését, úgy döntöttek, adnak maguknak még egy esélyt.

Bishnoi az angliai Leedsben diplomázott klinikai embriológusként, majd hazatért, hogy megnyissa a klinikáját. Az ő páciense volt 2008-ban az első a világon, aki 70 éves kora után szült. Nem sokkal később, egy 66 éves nő is az ő segítségével adott életet hármas ikreinek.

Az orvos tisztában van vele, hogy sokan tartják etikailag problémásnak azt, hogy idős párokat segít gyermekhez. Kritikusai szerint az idős szülőknek nem lesz elég idejük felnevelni a gyerekeiket. Bishnoi szerint azonban nem szabad a koruk miatt diszkriminálni az embereket. Úgy véli, fiatal párokkal is megtörténhet, hogy árvákat hagynak maguk után. Azért vannak a rokonok, és a gyámok, hogy ilyen helyzetben segítsenek.

Mohinder Singh Gill azt mondja, őt is többen kérdezgetik, hogy mi lesz a fiúval, ha ő és a felesége meghalnak. Azt szokta nekik válaszolni, hogy hisz benne, Isten gondoskodik majd mindenről.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik