Nagyvilág

Csónakkal indultak az Iszlám Államhoz ausztrál férfiak

Ausztráliában kedden őrizetbe vettek öt, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoporthoz Szíriában csatlakozni szándékozó férfit, aki azt tervezte, hogy csónakon hagyja el a kontinensnyi országot - közölték helyi tisztviselők.

A férfiak előbb Indonéziába, majd a Fülöp-szigetekre akartak eljutni hét méter hosszú csónakjukkal, amelyet a délkelet-ausztráliai Melbourne-től az ország északi részében fekvő Cairns városáig vontattak, a mintegy 3 ezer kilométernyi úton – írja az MTI.

Ausztrália elfogja és a csendes-óceáni szigetországba, Nauruba, valamint a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetre szállítja a partjaihoz embercsempészek hajóin érkező embereket, migránsokat. Szigorú bevándorlási politikája miatt éles bírálatok is érik ezért Ausztráliát. Ez alkalommal azonban éppen az ellenkező irányba indultak volna emberek a tengeren át.

Shane Patton Viktória állam rendőrségének helyettes rendőrfőnöke elmondta: vizsgálják azokat az állításokat, amelyek szerint az őrizetbe vettek Szíriába akartak eljutni.

A 21-33 év közötti öt férfi ellen egyelőre nem emeltek vádat, de a 2014-ben elfogadott új biztonsági törvények értelmében akár tíz évnyi börtönbüntetést kaphat az, aki a hatóságok által olyan tiltott területekre utazik, mint a szíriai Rakka tartomány, amely az Iszlám Állam fegyvereseinek stratégiai fontosságú székhelye.

Az ausztrál hatóságok becslése szerint mintegy száztíz olyan ausztrál állampolgár van, aki az Iszlám Állam és más dzsihadista csoportok soraiban Szíriában és Irakban harcol. Negyvenöt körülire teszik azok számát, akik már meghaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik