Nagyvilág

Adót fizettetnének a párizsi terrortámadások áldozatainak családjával

Ez megfelel a francia törvényeknek, de komoly erkölcsi kifogások vannak ellene.

Nagy felháborodást váltott ki Franciaországban, hogy a novemberi párizsi merényletek áldozatainak hozzátartozói csekket kaptak az elhunyt szeretteik után befizetendő adóról.

Az érvényes francia jogszabályok szerint az elhunytak adóhátralékát hozzátartozóiknak kell kifizetni, a családok azonban úgy vélik, a körülmények miatt járna nekik a kivételes elbánás.

Az egyik anya, Patrica Correia, akinek lányát a dzsihadisták a Bataclan koncertteremben lőtték le, érzéketlennek nevezte a francia adóhatóságot. „Elfogadhatatlan, hogy a meggyilkolt gyermekünk adóját velünk akarják kifizettetni” – mondta, hozzátéve: „már eddig is rengeteget szenvedtünk és fizettünk”.

Az áldozatok családjait tömörítő „November 13. Testvériség és igazság” nevű csoport találkozót kért a pénzügyminisztérium tisztségviselőitől, de eddig nem reagáltak a megkeresésükre. Correiának eddig annyit sikerült elérni, hogy kitolták a fizetési határidőt.

Az egyik túlélő azt mondta: a támadások után szervezet állami megemlékezésen is azt mondták, hogy az áldozatok Franciaországért haltak meg, és ha ez így van, Franciaország tartozik nekik. Az áldozatsegítő csoportok most azért küzdenek, hogy foglalják törvénybe: a terrortámadások áldozatai mentesülnek az adókötelezettség alól.

Decemberben a francia kormány 300 millió eurós támogatást jelentett be az áldozatok hozzátartozóinak, de sok család még most is vár a pénzre. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik