Nagyvilág

Cáfol a tartományi miniszter, nincs iszlamista háttere a bajor késelőnek

Nincsenek iszlamista háttérre utaló jelek a keddi bajorországi késes támadás ügyében, mondta a német tartomány belügyminisztere Münchenben. Joachim Herrmann elmondta, hogy a 27 éves feltételezett elkövetőnek pszichológiai és drogproblémái vannak, és beismerő vallomást tett.

Hangsúlyozta: az eljárásban nincs szerepe annak, hogy a feltételezett elkövető “született német, vagy Németországban élő külföldi születésű ember”.

A hatóságoknak csak az indíték fontos, és nem lehetnek elfogultak, annak hatására sem, hogy az illető mit kiabált vagy kiabálhatott – szögezte le a miniszter a Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság jelentése szerint, utalva arra, hogy szemtanúk beszámolói alapján a késelő az Allah akbar! (Allah hatalmas!) felkiáltással rontott rá emberekre válogatás nélkül a München közelében fekvő Grafingban az elővárosi vasút (S-Bahn) helyi állomásán.

A feltételezett elkövető a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) rekonstrukciója alapján reggel tíz perccel 5 óra előtt megkéselt egy férfit egy S-Bahnon, amely az állomáson állt, majd tíz centiméteres pengéjű késével a peronon rátámadt egy másik férfira, az állomás épülete előtt pedig további két férfira. A rendőrséget már az első késelés után riasztották, a helyszínről mezítláb menekülni próbáló támadót lefogták és őrizetbe vették.

Az egyik áldozat a kórházban meghalt, egy életveszélyes állapotban van. Két áldozatot könnyebb sebesüléssel ápolnak. Az elhunyt férfi 50 éves volt, a három sebesült 43, 55, illetve 58 éves.

Az LKA, a térségi rendőrkapitányság és a müncheni ügyészség politikai bűncselekményekkel foglalkozó osztályának vezetői délután sajtótájékoztatón ismertetik a nyomozás első megállapításait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik