Nagyvilág

Tartományi belügyminiszter: senki nem akarta eltussolni a kölni szexuális támadásokat

Az észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök sem érti, miért ne intézkedett volna, ha tudott volna az eseményekről.

Senki nem akarta eltussolni a szilveszteri kölni szexuális támadásokat – jelentette ki Ralf Jäger észak-rajna-vesztfáliai belügyminiszter a tartományi törvényhozásban tartott vizsgálóbizottsági meghallgatása előtt.

A csoportosan elkövetett szexuális zaklatás és rablás új bűncselekménytípus Németországban, a hatóságok soha korábban nem találkoztak a jelenséggel, ezért nem is tudtak felkészülni rá – figyelmeztetett a miniszter. Alaptalan vádaskodásnak nevezte, hogy minisztériuma utasította volna a tartományi rendőrséget a nemi erőszak kifejezés törlésére egy belső jelentésből, illetve hogy igyekezett volna eltitkolni a nyilvánosság elől a gyanúsítottak származását.

Jäger szerint a tárca nem hibázott az ügyben, a helyi rendőrség viszont nem készült fel eléggé a szilveszter éjszakára, ezért indokolt volt a városi rendőrkapitány felmentése.

A tartományban ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió és a liberális Szabad Demokrata Párt képviselői elmondták, nem elégednek meg a belügyminiszter meghallgatásával, további adatokat akarnak megtudni. Ennek érdekében követelik azt is, hogy adják ki a miniszter és a tartományi kormányfő hivatali mobiljainak szilveszterre és január első napjaira vonatkozó híváslistáit.

Hannelore Kraft tartományi miniszterelnök a ZDF-nek azt mondta: „nem tudom, miért kellett volna bármit is eltussolnom, és miért ne intézkedtem volna, ha tudtam volna az eseményekről.” (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik