Nagyvilág

Putyin: az oroszok készek egyesíteni erőit más államokkal

A terrorizmus elleni nemzetközi összefogásra szólított fel hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 71. évfordulója alkalmából.

Kijelentette, hogy Oroszország kész együttműködni egy olyan modern biztonsági rendszer kidolgozásában, amely nem szembenálló tömbökön alapul, és kész egyesíteni erőit más államokkal a terrorizmus elleni küzdelemben.

Putyin a Vörös téren a hagyományos győzelem napi katonai parádén beszélt erről, hangsúlyozva, hogy a szovjet nép hozta el más népeknek a szabadságot. A 10 ezer katonát, 135 egységnyi haditechnikát, valamint 71 repülőgépet és helikoptert felvonultató díszszemle után az orosz elnök veteránokkal találkozott és a Kreml falánál megkoszorúzta az ismeretlen katona emlékművét.

Ellentétben a tavalyi nagyszabású, 70. évfordulós ünnepséggel, az orosz haderő idén nem vonultatott fel új haditechnikát, és a díszszemlére Nurszultan Nazarbajev kazah elnök kivételével nem hívtak meg külföldi csúcsvezetőket. Az idei parádé költségvetése 210 millió rubel (mintegy 876 millió forint) volt, ami az elmúlt fél évtized egyik legalacsonyabb kerete.

Katonai díszszemle volt hétfőn több orosz nagyvárosban is. Az orosz média beszámolt a kelet-ukrajnai Donyeckben és Luhanszkban tartott parádékról is.

Sok orosz településen felvonult az úgynevezett “Halhatatlan Ezred”, vagyis a háborúban elesettek és a veteránok fotóit hordozó leszármazottak menete. A 2012-ben indult nem politikai mozgalmat a Kreml is felkarolta. Idén a volt Szovjetunió köztársaságain kívül az orosz diaszpóra az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Csehországban, Argentínában és Libanonban is tartott hasonló megemlékezést.

A történészek többsége szerint a Szovjetunió mintegy 27-28 millió embert veszített a második világháborúban.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ajánlott videó

Olvasói sztorik