Nagyvilág

Oroszország és Amerika közös nyilatkozatban követeli a szíriai vérontás megfékezését

A kormányerőket és a felkelőket is felszólították a civilek elleni támadások beszüntetésére.

Oroszország és az Egyesült Államok közös nyilatkozatban szólította fel a szíriai kormányerőket és az ellenük harcoló felkelőket a civil lakosság elleni támadások beszüntetésére.

Követeljük, hogy a felek hagyjanak fel a polgári lakosság, így a polgári infrastruktúra létesítményei és egészségügyi intézmények ellen elkövetett mindennemű támadással

– olvasható az orosz külügyminisztérium honlapján megjelent dokumentumban.

A Szíriát Támogató Csoport képviselői – melynek munkájában az Egyesült Államok, Oroszország, Irán, Törökország, az Európai Unió és arab államok vesznek részt – megerősítették elkötelezettségüket a február végén életbe lépett tűzszünet mellett. Emellett elhatározták, hogy intézkedéseket tesznek a tűzszünet hatékonyságának fenntartására – áll a közleményben.

A nyilatkozatban elismerik, hogy helyenként problémák vannak a tűzszünet betartásával, így különösen Aleppóban, Kelet-Gútában és Latakiában. Ezekben a térségekben a csoport képviselői ismételten felhívták a konfliktusban részes felek helyi parancsnokainak figyelmét a tűzszünet betartására. „Nyomást gyakorlunk a tűzszünetben részes helyi felekre, hogy tartsák be a fegyvernyugvást, ne hajtsanak végre aránytalan válaszlépéseket, és tanúsítsanak önmérsékletet, ha provokáció éri őket” – írták.

A dokumentum szerint Oroszország „együttműködik a szíriai hatóságokkal, hogy minimalizálják a légierő bevetését olyan térségekben, ahol többnyire polgári lakosok vagy a tűzszünetet betartó csoportok vannak”. Moszkva és Washington szorgalmazza a szíriai konfliktus rendezését szolgáló genfi béketárgyalások újraindítását az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura javaslatai alapján.

Emellett felszólították a világ országait: akadályozzák meg az Iszlám Államot, az an-Núszra frontot és más, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorista szervezetként számon tartott csoportok pénzügyi és egyéb anyagi támogatását, illetve a szélsőségesek átjutását a szíriai határon. A közös nyilatkozat szerint Moszkva és Washington kérte a világszervezet hozzájárulását, hogy további szíriai városokba juttathassanak el humanitárius segélyszállítmányokat, így Nubulba, Zahrába, Haszakába és Darajába is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik