Nagyvilág

Erdogan még mindig azt hiszi, hogy a német sajtónak is ő dirigál

A török diktátor most azt akarja, hogy tiltsák el az egyik nagy médiavállalat vezetőjét attól, hogy kiálljon az őt becsmérlő humorista mellett.

Bírósági eljárást indított Recep Tayyip Erdogan török államfő  Németországban az Axel Springer médiatársaság vezetője ellen. A diktátornak az a baja Mathias Döpfnerrel, hogy kiállt az őt becsmérlő gúnyvers szerzője, Jan Böhmermann mellett.

Erdogan németországi jogi képviselője azt mondta: olyan végzés elrendelését kérik a kölni tartományi bíróságtól, amely eltiltja Mathias Döpfnert attól, hogy támogassa Böhmermannt.

Döpfner áprilisban nyílt levelet tett közzé, amiben azt írta: a gúnyvers „jól sikerült munka”, jót nevetett rajta, és nem érti a felháborodást, mivel műalkotásról van szó, és a vélemény, a művészet és a szatíra németországi szabadságának hagyományai alapján nem lehet eléggé tiszteletlen és sértő ahhoz, hogy bárki kifogásolja.

Az igazgató kifogásolta, hogy a német kormány „aláveti magát” a török elnöknek, más mércével mérnek, ha egy török vezető politikus a szatíra célpontja. Ő maga pedig hangsúlyozta, hogy azonosul a vers minden szavával, és vállalja az ebből fakadó jogi következményeket.

Erdogan azonban azzal érvel, hogy sérti a méltóságát, hogy egyebek mellett az áll a versben, hogy kecskével hál. Az emberi méltóság védelme pedig a német alaptörvény szerint a vélemény, a művészet és a sajtó szabadsága felett áll. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik