Nagyvilág

Átnevelő központokat hoznak létre a radikalizálódott fiataloknak Franciaországban

Nyáron nyílik az első ilyen intézmény azoknak, akik hosszú távon vissza akarnak illeszkedni a társadalomba.

Regionális integrációs központokat hoznak létre Franciaországban radikalizálódott fiatalok számára, illetve olyan embereknek, akikkel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy kapcsolatba kerültek a dzsihadizmussal – jelentette be Manuel Valls miniszterelnök.

A jövő év végéig megvalósuló „deradikalizációs központok” létrehozására 40 millió eurót szán a kormány. Az első ilyen intézmény nyáron nyílik meg. Valls azt mondta: olyan bűnbánók számára nyitják ezeket a központokat, akiknek meggyőződnek az őszinteségükről és arról a szándékukról, hogy hosszú távon vissza akarnak illeszkedni a társadalomba.

Az intézkedés célja, hogy a hatóságok kétszer annyi iszlám radikálissal tudjanak foglalkozni, mint korábban, és meg tudják akadályozni, hogy az érintettek Szíriában vagy Irakban csatlakozzanak a dzsihadista harcokhoz. Jelenleg mintegy 1600 ilyen fiatallal foglalkoznak szakemberek.

Franciaországban a hatóságok jelenleg mintegy tízezer radikalizálódott fiatalt tartanak nyilván, és eddig csaknem kétezer francia állampolgár vett részt a harcokban az iszlamisták oldalán. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik