Külföld
2725731 10/25/2015 Ukrainian President Petro Poroshenko casts his vote at a polling station in Kiev during the Ukrainian local elections. Nikolay Lazarenko/RIA Novosti

Porosenko: az Ukrajna elleni orosz fellépés birodalmi elmebaj

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 05. 08. 21:23

Petro Porosenko ukrán elnök “birodalmi elmebajnak” nevezte az Ukrajna elleni orosz agressziót vasárnap, a második világháborús győzelem napján Kijevben mondott beszédében.

Ezt a gyilkos háborút (Kelet-Ukrajnában) az orosz agresszor robbantotta ki birodalmi elmebajával és véres kezével. A gyilkosságok bűne csakis az ő lelkén szárad

– fogalmazott az államfő.

Porosenko kijelentette, hogy elnökként lelkileg a legmegterhelőbb számára az, amikor a fegyveres konfliktusban meghalt katonákról és civil polgárokról kap jelentéseket.  Az államfő Facebook-üzenetet is intézett az ország lakosaihoz vasárnap, amelyben hangsúlyozta:

az egész civilizált világ arra törekszik, hogy a második világháború szörnyű tragédiája ne ismétlődjön meg újra.

Andrij Parubij, a parlament elnöke ünnepi üzenetében arra szólította fel az ukránokat, hogy

legyenek hazafiak, egyesüljenek az orosz agresszióval szembeni harcban, higgyenek az új győzelemben és Ukrajnának a civilizált európai államok közösségében megvalósuló boldog jövőjében.

 “Az agresszort nem lehet megbékíteni, csak legyőzni”

Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője vasárnap arra figyelmeztetett, hogy a történelem tanulsága szerint “az agresszort nem lehet megbékíteni, csak legyőzni”. Szavai szerint Oroszország konfliktust robbantott ki a moldovai Dnyeszter-melléken, Csecsenföldön, Grúziában, majd Ukrajnában.

A civilizált világon múlik, hogy tovább vár az agresszor újabb lépésére, vagy ártalmatlanná teszi

– fogalmazott. Turcsinov emlékeztetett arra, hogy ma éppúgy, mint hetven évvel ezelőtt, ukránok “töretlen lélekkel” védik államuk szuverenitását és területi egységét. Ukrajnában idén másodjára emlékeznek meg a második világháború befejezéséről két napon át, azaz nemcsak május 9-én, mint korábban, hanem az európai hagyományokhoz híven május 8-án is. Porosenko tavaly kijelentette: május 8-a ezentúl Ukrajnában a második világháború áldozatainak emléknapja, május 9-én, a győzelem napján pedig a “túlélőket ünnepelik”.

Európa csaknem minden országában május 8-án emlékeznek meg a második világháború befejeződésének napjáról. A volt szovjet térségben viszont május 9-én ünneplik a győzelem napját. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot Berlinben 1945. május 8-án írták alá, és közép-európai idő szerint aznap 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában azonban már május 9-e volt.

Kijevben a két napon át különböző művészeti kiállításokkal és koncertekkel emlékeznek meg a második világháború befejezéséről. Vasárnap éjjel “a béke első perce” elnevezésű rendezvény keretében meggyújtják az emlékezés lángját a kijevi második világháborús múzeumkomplexum területén Porosenko elnök és felesége jelenlétében. Hétfő délelőtt katonazenekarok vonulnak fel Kijev főutcáján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.