Külföld

Ha legközelebb azt mondja önnek egy német, hogy “nekem is vannak muszlim barátaim”, ne higgyen neki!

24.hu
24.hu

2016. 05. 06. 21:05

Németországban a lakosság többségének nincsenek muzulmán vallású barátai vagy ismerősei – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

A YouGov közvélemény-kutató intézet felmérése alapján Németországban az évtizedes munkahelyi, iskolai kapcsolatok ellenére a nem muzulmánok és a muzulmánok inkább egymás mellet, és nem együtt élnek. Ezt jelzi, hogy a lakosság 62 százalékának baráti, ismerősi körében egy muszlim sincsen.

A végzettségi szint emelkedésével növekszik a nem muzulmán-muzulmán kapcsolat gyakorisága: az érettségivel vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében 42 százalék ápol baráti, ismerősi kapcsolatot muzulmánokkal, míg az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők körében 28 százalék ez az arány, ami azért is figyelemreméltó, mert a németországi muzulmánok végzettségi szintje elmarad a lakosság egészének végzettségi szintjétől.

A németek jellemzően nem csupán muzulmán ismerősökkel nem rendelkeznek, de az iszlámról sem tudnak sokat: 52 százalék a saját bevallása szerint keveset, 20 százalék pedig semmit sem tud a muzulmán vallásról, kultúráról, és a nem muzulmán vallású németországi lakosság 84 százaléka egyszer sem járt németországi mecsetben.

Ezzel szemben a muzulmán vallású lakosságban több mint kétharmados, 68 százalékos mindazok aránya, akik alaposnak vagy nagyon alaposnak értékelik ismereteiket a kereszténységről – mutatta ki a YouGov a dpa hírügynökség megbízásából készült felmérésében, amelyet hírportálok ismertettek.

A felnőtt lakosságra nézve reprezentatív felmérés alapján a németek 60 százaléka a muzulmánok számának növekedését érzékeli a mindennapi életben. Azonban nézeteit nyíltan vállaló radikális iszlamistát kevesen láttak: 87 százalék válaszolt nemmel arra a kérdésre, hogy találkozott-e már olyan emberrel, aki az iszlám valamely radikális irányzata hívének mondta magát.

A 82 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török és az egykori Nyugat-Németországba települt be vendégmunkásként a hatvanas évektől, vagy ilyen családba született. A volt NDK területén elenyésző a muzulmánok aránya. Tavaly a menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma Németországban.

A muzulmánok helyzetéről az utóbbi hetekben új lendületet vett a közéleti vita az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt révén, amely programjában leszögezte, hogy az iszlám nem tartozik Németországhoz, ezért a többi között be kell tiltani a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését, a minaretek építését és a müezzinek tevékenységét, és nem szabad muzulmán intézményeknek megadni az egyházakat megillető közjogi testületi jogállást.
A YouGov április 25. és 27. között készítette a felmérést 2020 ember megkérdezésével.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.