Külföld

Zöld jelzést adott az örmény kormány Hegyi-Karabah függetlenségének

24.hu
24.hu

2016. 05. 05. 17:11

Korábban a témában:

A jereváni kormány azeri figyelmeztetések ellenére csütörtökön jóváhagyta a Hegyi-Karabah függetlenségének elismeréséről szóló törvényjavaslatot, írja az MTI.

Ennek ellenére Arszen Babaján, a parlament sajtó- és társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalának vezetője közölte, a javaslatot egyelőre nem vették fel a törvényhozás május 10-én tervezett rendkívüli ülésének napirendjére. A bejelentésre viszont röviddel azt követően került sor, hogy a kabinet jóváhagyta az ellenzéki képviselők által benyújtott törvénytervezetet Hegyi-Karabah függetlenségének elismeréséről, ezzel megnyitva az utat annak parlamenti vitájához.

Az ország törvényei szerint minden parlamenti törvényjavaslathoz szükséges a kormány előzetes jóváhagyása. Az örmény ellenzék már korábban is tett Hegyi-Karabah elismerését célzó indítványokat, azonban a jereváni kormány mindig azzal az indokkal utasította el őket, hogy egy ilyen lépés megzavarhatja a konfliktus rendezését célzó tárgyalásokat, amelyek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának közvetítésével, Oroszország, Franciaország és az Egyesült Államok elnöklete alatt folynak.

A hét elején Hikmet Hajiyev, a bakui külügyi tárca szóvivője kijelentette: “Az Azerbajdzsán megszállás alatt lévő területein önhatalmúlag kikiáltott rezsim Örményország általi elismerése azt jelentené, hogy Jereván véget vet a minszki folyamatnak”. “Ebben az esetben a minszki csoportnak nem lenne többé mandátuma a tárgyalások folytatására” – tette hozzá.

A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a 90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, és nyilvánította magát függetlennek. A 30 ezer halálos áldozattal és több százezer ember elmenekülésével járó háború 1994-ben tűzszünettel ért véget. Azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni haderővel. Április elején az Azerbajdzsánhoz tartozó, többségében örmények lakta szakadár Hegyi-Karabah területén szokatlan hevességű harcok robbantak ki. Azóta a konfliktusban legalább 120 ember vesztette életét. Moszkva közreműködésével április 5-én tűzszünetben állapodtak meg a konfliktusban érintett felek. A fegyvernyugvást annak életbe lépése után azonban többször megsértették. Beszámolók szerint továbbra is folynak szórványos összecsapások.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.