Nagyvilág

Zöld jelzést adott az örmény kormány Hegyi-Karabah függetlenségének

A jereváni kormány azeri figyelmeztetések ellenére csütörtökön jóváhagyta a Hegyi-Karabah függetlenségének elismeréséről szóló törvényjavaslatot, írja az MTI.

Ennek ellenére Arszen Babaján, a parlament sajtó- és társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalának vezetője közölte, a javaslatot egyelőre nem vették fel a törvényhozás május 10-én tervezett rendkívüli ülésének napirendjére. A bejelentésre viszont röviddel azt követően került sor, hogy a kabinet jóváhagyta az ellenzéki képviselők által benyújtott törvénytervezetet Hegyi-Karabah függetlenségének elismeréséről, ezzel megnyitva az utat annak parlamenti vitájához.

Az ország törvényei szerint minden parlamenti törvényjavaslathoz szükséges a kormány előzetes jóváhagyása. Az örmény ellenzék már korábban is tett Hegyi-Karabah elismerését célzó indítványokat, azonban a jereváni kormány mindig azzal az indokkal utasította el őket, hogy egy ilyen lépés megzavarhatja a konfliktus rendezését célzó tárgyalásokat, amelyek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának közvetítésével, Oroszország, Franciaország és az Egyesült Államok elnöklete alatt folynak.

A hét elején Hikmet Hajiyev, a bakui külügyi tárca szóvivője kijelentette: “Az Azerbajdzsán megszállás alatt lévő területein önhatalmúlag kikiáltott rezsim Örményország általi elismerése azt jelentené, hogy Jereván véget vet a minszki folyamatnak”. “Ebben az esetben a minszki csoportnak nem lenne többé mandátuma a tárgyalások folytatására” – tette hozzá.

A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a 90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, és nyilvánította magát függetlennek. A 30 ezer halálos áldozattal és több százezer ember elmenekülésével járó háború 1994-ben tűzszünettel ért véget. Azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni haderővel. Április elején az Azerbajdzsánhoz tartozó, többségében örmények lakta szakadár Hegyi-Karabah területén szokatlan hevességű harcok robbantak ki. Azóta a konfliktusban legalább 120 ember vesztette életét. Moszkva közreműködésével április 5-én tűzszünetben állapodtak meg a konfliktusban érintett felek. A fegyvernyugvást annak életbe lépése után azonban többször megsértették. Beszámolók szerint továbbra is folynak szórványos összecsapások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik