Nagyvilág

Rengeteg pénzt szórtak el arra, hogy megakadályozzák Trump előretörését

A visszalépett Ted Cruz egyik támogatója pedig milliárdokat kér vissza adományából.

Csaknem tizenkét milliárd forintot költöttek el Trump-ellenes csoportok, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a milliárdos üzletember legyen a republikánus párt elnökjelöltje. Ez a „Felelős Politikáért Központ” nevű intézet felméréséből derül ki.

Dondald Trump kampánya március végéig majdnem 13 milliárd forintnyi dollárba került, ebből majdnem tízmilliárdot személyesen a jelölt fizetett.

Jóval többet költöttek a demokrata oldalon: mind Hillary Clinton, mind Bernie Sanders kampánycsapata 40-40 milliárd forintnyi összegből gazdálkodott. Emellett a kampánycsapaton kívüli csoportok több mint nyolcmilliárddal támogatták Clintont.

Eközben az egyik adományozó, aki a republikánus jelöltségért folyó küzdelemben alulmaradt Ted Cruzt támogatta, visszakért két és félmilliárd forintnyi pénzt. Toby Neugebauer texasi olajipari vállalkozó tavaly tízmillió dollárt adott Cruz kampányára, de miután a jelölt-aspiráns bejelentette visszalépését, azt mondta: úgy számolt, hogy ez alapján Cruz az ő felajánlásából csak egymillió dollárra jogosult. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik