Nagyvilág

Meglágyult a brit kormány a menekültgyerekekkel szemben

A II. világháború gyerektúlélői kérték Cameronéktól, hogy fogadjanak be többet. A közvélemény is melléjük állt.

David Cameron brit miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Királyság több kísérő nélküli gyermeket fogad be az Európába érkező menedékkérők közül. A kormányfő parlamenti beszédében nem mondott pontos számot. Bár a brit kormány januárban ígéretet tett arra, hogy közvetlenül a konfliktuszónából befogad gyermekeket, az Európába érkezett kiskorúakkal szemben nem tett ilyen vállalást.

Cameron álláspontját az változtathatta meg, hogy kiálltak a menekültgyerekek mellett azok az emberek, akik a második világháború előtti Kindertransportoknak köszönhetik az életüket. 1938-ban és 1939-ben nagyjából tízezer zsidó gyermeket vittek a nácik által elfoglalt Közép-Európából Nagy-Britanniába, akik közül a legtöbben már nem látták viszont szüleiket a holokauszt miatt. Brit családok fogadták be őket, és nagyon sokan az országban maradtak.

A Kindertransportokkal érkezett a szigetországba Alf Dubs is, aki most a brit parlament felsőházának tagja. Ő a saját tapasztalataival érvelt a vitában, melynek folyományaként ellenzéki törvényjavaslat született arról, hogy az európai menekülttáborokból fogadjanak be háromezer kísérő nélküli gyermeket.

A kormány először elutasította a javaslatot, mondván, ez még többeket buzdítana arra, hogy vállalják az Európába vezető életveszélyes utat. Szerdán viszont már visszakoztak, amikor látták, hogy az ellenzéki javaslat mögött a közvélemény jelentős támogatása van, és még konzervatívok is a terv mellé álltak.

Nagy-Britannia azokat a gyermekeket fogadja be, akiket Franciaországban, Olaszországban vagy Görögországban regisztráltak március 20. előtt. Már felhívással is éltek azon brit családok felé, akik szívesen fogadnának be menekültgyermekeket.

Alf Dubs szerencsés végkifejletnek nevezte a kormány döntését, és azt mondta: várják, hogy köszönthessék a gyermekeket Nagy-Britanniában. Cameron azt elutasította, hogy a mostani helyzetet a Kindertransportokhoz hasonlítsák, mondván, ez sértés a többi európai országra nézve. Ezzel Dubs is egyetértett: „természetesen vannak különbségek, akkor a gyerekek a gázkamrák elől menekültek” – mondta.

De hozzátette, hogy a gyerekek most is veszélyeztetettek: prostitúcióra vagy rabszolgasorsba kényszeríthetik őket, és teljesen magukra vannak utalva. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik