Külföld

Botrány lett Izraelben egy tábornok holokauszt-napi beszédéből

24.hu
24.hu

2016. 05. 05. 14:50

Nagy vihart kavart Izraelben Jaír Golán tábornok Holokauszt-napi beszéde, írja az MTI.  A vezérkari főnök helyettese párhuzamot állított fel bizonyos jelenlegi izraeli tendenciák és a Holokausztot megelőző náci Németország között, és ezzel magára vonta a jobboldali “héja” miniszterek haragját.

Golán a közéleti felelősséget hangsúlyozó, egy kibucban elmondott szerda esti beszédében úgy fogalmazott:

Félelmetes számomra felismerni olyan gyomorforgató folyamatokat, amelyek Európában, a náci Németországban hetven, nyolcvan, kilencven éve zajlottak, és most, 2016-ban körünkben is megjelennek.

Több jobboldali politikus hevesen támadta Golánt. Naftali Bennet, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű jobboldali párt vezetője szerint a katonatiszt hibázott, és “ezt azonnal ki kell javítania, még mielőtt a holokauszttagadók a nácikhoz hasonlítanák a katonáinkat”. Ajelet Saked, a Bájt Hajehudi politikusa, igazságügy-miniszter szerint Golán “aprópénzre váltja a Holokausztot”.

A beszéddel kapcsolatban számos politikus fejtette ki véleményét csütörtökön a katonai rádióban, köztük a holokauszttúlélők gyerekeként született Eliezer Stern nyugalmazott tábornok, a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt képviselője. Ő úgy vélte, hogy Golán üzenete helyes volt, csak nem a megfelelő helyen és időben hangzott el.
Jichák Hercog, a parlamenti ellenzék és a szociáldemokrata Munkapárt vezetője viszont egyenesen üdvözölte a vezérkari főnök helyettesének szavait, aki szerinte egy bátor parancsnok, és “a vele szemben ágálóknak tudniuk kell: ez az erkölcs és a felelősség hangja”. Golán – látva az általa kavart vihart – közölte, hogy nem akarta összehasonlítani az izraeli hadsereget és Izraelt a náci korszak folyamataival. Elmondta, hogy ez egy abszurd és alaptalan összevetés, és nem akarta bírálni a politikai vezetést. “Az izraeli katonaság etikusan viselkedik, vigyáz az emberi méltóságra” – emelte ki csütörtöki nyilatkozatában.

Izraelben 1953 óta minden évben megtartják a Holokauszt-emléknapot. Napközben a szirénák is megszólaltak, reggel tízkor leálltak az autók, mindenki kiszállt a kocsijából és két percig néma csendben emlékeztek az áldozatokra. A jeruzsálemi Jad Vasem múzeumban a Saul fia vetítésével kezdődött a holokauszt emléknap.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.