Nagyvilág

Titokban tüntette ki Putyin a szíriai hadművelet szervezőit

A vezérkari főnök és a védelmi miniszterhelyettes, valamint posztumusz a katonai hírszerzés főnöke kapta meg az Oroszország Hőse címet.

Az Oroszország Hőse kitüntetést adományozta Vlagyimir Putyin Valerij Geraszimov vezérkari főnöknek és Dmitrij Bulgakov védelmi miniszterhelyettesnek a szíriai hadművelet megszervezéséért – írta a Komerszant. A lap úgy tudja, hogy posztumusz kitüntetésben részesült Igor Szergun, a katonai hírszerzés január elején elhunyt főnöke is.

Az orosz államfő nem nyilvános rendeletben adományozta a kitüntetéseket, amit a védelmi minisztérium nem is volt hajlandó kommentálni, azok bizalmas jellegére hivatkozva.

A Komerszant a nyíltan hozzáférhető forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a legmagasabb katonai elismerésben a szíriai hadjárattal kapcsolatban korábban hatan részesültek: Alekszandr Dvornyikov, a központi katonai körzet törzsfőnöke, a szíriai orosz erők volt parancsnoka, Vagyim Bajkulov katonai hírszerző, Viktor Romanov vezető berepülő navigátor és Andrej Gyjacseno őrnagy, repülőszázad-parancsnokhelyettes, valamint posztumusz Oleg Peskov alezredes, a Törökország által november 24-én lelőtt SzU-24M típusú bombázó parancsnoka és Alekszandr Prohorenko főhadnagy, aki magára irányíttatta bajtársai tüzét, miután Homsz tartományban március 17-én körülvették az Iszlám Állam fegyveresei. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik