Nagyvilág

Eldőlt: Donald Trump a republikánus elnökjelölt

Miután az Indiana államban tartott előválasztáson újabb vereséget szenvedett Donald Trumptól, Ted Cruz texasi szenátor bejelentette, hogy felfüggeszti elnökválasztási kampányát. Ezzel gyakorlatilag teljesen biztos, hogy Donald Trump lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje.

“Mindent beleadtunk, de a választók más utat választottak. Nehéz szívvel, de határtalan optimizmussal tekintve a hosszú távú jövőre, felfüggesztjük kampányunkat” – jelentette be Indianapolisban mondott beszédében Ted Cruz, miután egyértelművé vált, hogy Donald Trump magabiztosan megnyerte az Indiana államban tartott keddi előválasztást. “Az elejétől kezdve azt mondtam, addig folytatom, amíg van út a győzelm felé. Ma este, sajnálattal kell kell kijelentenem, ez az út le lett zárva” – közölte Cruz.

Majd búcsúként sikerült véletlenül arcon könyökölnie a feleségét.

A szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága mellett Trumpra a republikánus választók 53,2 százaléka adta le a voksát. Ted Cruz a szavazatok 36,7 százalékát szerezte meg, míg John Kasich ohiói kormányzóra a választók 7,6 százaléka szavazatott. Trump ezzel a győzelemmel megszerezte az állam mind az 51 delegáltját (lásd keretes), és gyakorlatilag biztossá vált, hogy még a nyári elnökjelölő gyűlés előtt megszerzi az elnökjelölti cím elnyeréséhez szükséges 1237 delegáltat.

Így döntik el, kik lesznek az elnökjelöltek

 

A Demokrata Párt és a Republikánus Párt tagjai hivatalosan a nyári országos elnökjelölő gyűléseiken (konvenció) döntik el, hogy ki lesz az adott párt elnökjelöltje. A döntést az egyes államokból érkezett küldöttek (delegáltak) hozzák meg. A február óta tartó előválasztásokon az emberek valójában arról döntenek, hogy a delegáltak majd kire adják le a szavazatukat az elnökjelölő gyűlésen. Az elnökjelölti cím megszerzéséhez a delegáltak több mint 50%-ának szavazatára van szükség: a republikánusoknál ez 1237 voksot jelent, a demokratáknál pedig 2383-at. A helyzet akkor kezd el bonyolódni, ha az első szavazáskor egy politikus sem éri el ezt a bűvös számot. Míg a delegáltaknak az első körben (pár kivételtől eltekintve) kötelezően arra a jelöltre kell leadni voksukat, akit államuk szavazói választottak, a második, majd harmadik körben ez a kötöttség megszűnik, és már a saját döntésükön múlik, kit választanak. A szavazások addig tartanak, amíg egy jelölt sem szerzi meg a delegáltak több mint felének támogatását.

Nem sokkal Ted Cruz bejelentése után Reince Priebus, a párt vezető testülete, a Republikánus Országos Bizottság elnöke a Twitter-oldalán közölte: ezzel már a milliárdos üzletember tekinthető a feltételezett republikánus elnökjelöltnek. És hozzátette: a republikánusoknak most egyesíteni kell erőiket, és arra koncentrálni, hogy legyőzzék Hillary Clintont.

  Az ütős címlapjairól híres New York Daily News a hírre reagálva sokak gondolatát fejezte ki: “Szeretteim, azért gyűltünk ma itt össze, hogy megemlékezzünk a GOP-ról, az egykor nagy pártról, amit a Trump-járvány ölt meg”.

Ted Cruz bejelentése mindekit meglepett, hiszen eddigi nyilatkozatai alapján úgy tűnt, nem fogja feladni a küzdelmet a nyári elnökjelölő gyűlésig. A meglepett emberek között volt Donald Trump is, aki megszokott stílusához képest meglehetősen visszafogott győzelmi beszédet mondott New York-ban.

Alig pár órával azután, hogy a két jelölt minden korábbinál keményebben támadta egymást (Cruz “beteges hazudozónak” nevezte Trumpot, aki Cruz apját kapcsolatba hozta a Kennedy-gyilkossággal), Trump dicsérni kezdte a texasi szenátort, akit “kemény, okos fickónak” nevezett, aki előtt “csodás jövő áll”.

Az üzletember kijelentette: “Ted Cruz, nem tudom, hogy kedvel-e vagy sem, de átkozottul kemény ellenfél volt.” Majd hozzátette: “Amit Ted tett, nagyon bátor dolog volt, mert egyesíteni akarjuk a Republikánus Pártot.”

Közben Hillary Clinton már el is kezdte a pénzgyűjtést, Trumppal riogatva a választókat. A feltételezett demokrata elnökjelölt a Twitter-oldalán kért adományokat kampányához a Trump elleni küzdelemre. “Szállj be, ha egyetértesz azzal, hogy nem hagyhatjuk, hogy elnök legyen.”

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik