Nagyvilág

Renzi: Ausztria merő propagandát folytat

Ausztria  merő  propagandát folytat,  a Brenner-hágó lezárása nem több provokációnál az osztrák választási kampányban – jelentette ki Matteo Renzi olasz miniszterelnök a római parlamentben szerdán tartott felszólalásában. A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az Olaszországgal közös határátkelő lezárása veszélyes, mivel félelemre épül.

A Brenner-hágó osztrák oldalán áprilisban megkezdték az építkezést: tetőszerkezetet állítanak fel, ellenőrzőpontokkal, kerítéssel, amelyeket Bécs bejelentése szerint június elsejétől léptetnek életbe.

Osztrák adatok szerint tavaly 27 ezer illegális bevándorló lépett át Olaszországból. Az olasz belügyminisztérium szerint ennél többen érkeztek Ausztriából olasz területre. 

Az osztrák belügyminiszter április 28-án Rómában kijelentette, hogy egyelőre szigorított határellenőrzés bevezetését tervezik, de ha Olaszország irányából tömeges migránsáradat indul el, nem kizárt a határátkelő lezárása. A miniszter szerint 200 ezer és 1 millió közötti a líbiai partokon indulásra készen állók száma, akik Olaszországba akarnak átjutni, innen pedig Ausztria felé folytathatják útjukat.

“A schengeni övezetet meg kell menteni”

Matteo Renzi az olasz parlamenti képviselők interpellációra válaszolva hamisnak nevezte azokat az adatokat, amelyek szerint az idei évben eddig már ötven százalékkal emelkedett a dél-olaszországi partokra érkezők száma. A miniszterelnök szerda reggeli adatokat sorolt fel, amelyek szerint január elsejétől 28.658 ember érkezett, a tavalyi év ugyanezen időszakában Olaszországba lépett 27.500-hoz képest.

Renzi hangsúlyozta, hogy Északkelet-Olaszország, vagyis az  Ausztriával és Szlovéniával határos térség, amely a migráció egyik útvonala, tavaly az utóbbi húsz év legsikeresebb idegenforgalmi évét zárta, “ellentmondva azoknak, akik félelmekkel ijesztgettek”.  Az olasz kormányfő kijelentette: “mi úgy gondoljuk, hogy a schengeni övezetet meg kell menteni, és azt támogatjuk, hogy a schengeni (mozgásszabadság) álljon helyre”.

Az északkelet-olaszországi tartományokat kormányzó Északi Liga ellenzéki párt képviselője Nicola Molteni azzal vádolta Matteo Renzit, hogy kormánya migrációs politikája “hatalmas migránstáborrá változtatta Olaszországot, az olaszok pedig a migránsok kiszolgálóivá váltak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik