Nagyvilág

Csehországban napirendre veszik az EU-tagságról szóló népszavazást

Nem valószínű, hogy tényleg lesz referendum, volt, aki azért szavazta meg a javaslatot, hogy az ellenzék kifejthesse az álláspontját.

A cseh képviselőház nagy meglepetésre megszavazta az ellenzéki Úsvit párt javaslatát, amely a Csehország EU-tagságáról szóló népszavazás napirendre tűzésére vonatkozik.

A szavazáson 96-an mondtak igent a kezdeményezésre a teremben lévő 169 képviselő közül. A kommunista párt minden képviselője támogatta, hogy foglalkozzanak az EU-tagságról való népszavazással, és a polgári demokraták egy része is egyetértett ezzel. Többen igennel szavaztak a kormánypárti frakciókból is, a javaslatot csak az ellenzéki TOP 09 párt utasította el.

A kereszténydemokraták frakcióvezetője, Jirí Mihola egyedül szavazott pártjából a javaslat mellett. Azt mondta, csak azért támogatta a téma napirendre vételét, hogy lehetőséget adjon az ellenzéknek elképzelései kifejtésére. Ugyanakkor leszögezte, hogy a témát értelmetlennek tartja, és biztos abban, hogy a parlament a népszavazási kezdeményezést nem fogja jóváhagyni.

Az Úsvit egyébként a legkisebb párt a 200 tagú törvényhozásban. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik