Nagyvilág

A Nagy Kérdés: Donald Trump lehet az Egyesült Államok elnöke?

Elsőre úgy tűnhet, Hillary Clinton simán be fog gyalogolni a Fehér Házba, miután Trumppal kell megküzdenie az elnökségért. A demokraták azonban még nem örülhetnek. Az elnökválasztás nem biztos, hogy olyan sima lesz, mint azt remélik.

Szerdán új valóságra ébredt az Egyesült Államok, és az egész világ: megtörtént, amit sokan elképzelhetetlennek tartottak, és Donald Trump megnyerte a Republikánus Párt elnökjelölti címéért folyó versenyt. Ezzel rá hárul a feladat, hogy legyőzze Hillary Clinton egykori külügyminisztert, a demokraták feltételezett elnökjelöltjét a novemberben tartandó elnökválasztáson.

Bár elsőre esélytelennek tűnhet, hogy végül Trump kerüljön ki győztesen a küzdelemből, Clintonék még nem ünnepelhetnek. A kiszámíthatatlan, a hagyományos módszereket elvető, és a választási kampányok szabályait teljesen átíró milliárdos üzletember ugyanis még okozhat meglepetéseket. Ugyanakkor egyelőre Clinton számít az esélyesnek, és Trump előtt nehezen leküzdhető akadályok állnak.

Trump nagyon népszerűtlen – de Clinton is

A New York-i milliárdosnak ugyan nagyhangú kijelentéseivel maga mögé tudott állítania annyi embert, hogy meg tudja nyerni a republikánus előválasztásokat, de közben sikerült elmarnia maga mellől az amerikai választók nagy részét. A közvélemény-kutatási adatok szerint minden idők – de legalábbis azóta, hogy felméréseket készítenek – legnépszerűtlenebb elnökjelöltjeként vág neki az elnökválasztásnak: az amerikaiak nagyjából 60 százaléka nem kedveli őt a Pollster átlaga szerint.

Szerencséjére a demokrata oldalon egy szintén rendkívül népszerűtlen politikussal kell szembeszállnia. Clintonról a választók nagyjából 55 százalékának van rossz véleménye.

A nők kifejezetten utálják

Trump esélyeit jelentősen csökkenti, hogy rendkívül népszerűtlen a nők körében, akik már évtizedek óta nagyobb arányban szavaznak az elnökválasztásokon, mint a férfiak. Különösen nagy jelentősége van annak, hogy a fehér nők 65-70 százaléka van rossz véleménnyel róla. Olyan választók, akik 4 éve a republikánus jelöltet választották Barack Obamával szemben. Ha ezen nem tud változtatni, nem sok esélye lesz.

A kisebbségi szavazókat elmarta magától

Miközben az illegális bevándorlókkal szembeni kiállása sokat hozott neki a republikánus előválasztásokon, egy egyre fontosabbá váló választói réteget sikerült teljesen magára haragítania: a spanyolajkúakat. Trump ugyan magabiztosan nyilatkozott arról, hogy meg fogja majd őket nyerni magának, de egyelőre erősen kérdéses, hogy a latin választók el fogják felejteni, miket mondott tavaly nyár óta. Az biztos, a demokraták mindent megtesznek majd, hogy ne merüljenek feledésbe kijelentései.

Republikánus szavazókat veszíthet

Donald Trumpot nem kevés konzervatív érzelmű szavazó utasítja el, és nagy kérdés lesz az elkövetkező hónapokban, hogy közülük mennyit lesz majd képes maga mellé állítani. Bár a republikánus vezetés igyekszik majd mindent megtenni a pártegység érdekében, könnyen előfordulhat, hogy #NeverTrump mozgalom tagjai inkább otthon maradnak a választás napján, vagy Clintonra szavaznak.

Ahol nyerhet: fehér, kékgalléros férfiak

Egy választói réteg van, ahol Trump magabiztosan vezet Clintonnal szemben: a fehér, munkásosztálybeli férfiak. Olyan szavazók, akik korábban a demokratákra szavaztak, vagy függetlenek. Kampányának legnagyobb esélye a jó szereplésre, ha ezeket a választókat minél nagyobb számban tudja rábírni a szavazásra főleg néhány kulcsfontosságú államban, bár szakértők szerint kevés esélye van arra, hogy ezzel ellensúlyozni tudja majd a kieső kisebbségeket és a nőket. De a szakértők már eddig is sokszor mondták, hogy

vége a kampányának.

Donald Trump Indiana0

Legnagyobb fegyvere a kiszámíthatatlanság

Az előbb említett hátrányok dacára nem szabad leírni Trumpot, aki az elmúlt hónapok alatt olyan unortodox kampánnyal sikerült végigvernie a tapasztalt republikánus politikusokat, amiket évtizedek múlva is tanítani fognak. A milliárdos üzletember személyében egy olyan jelölttel kell felvenniük a versenyt a demokratáknak, amilyennel még soha nem találkoztak, és aki ellen nincsen már kialakult, évtizedek alatt finomra csiszolt stratégiájuk.

A támadások, amik működni szoktak a szokásos republikánus politikusokkal szemben, lepattanhatnak Trumpról, aki viszont képes lehet olyan nyilatkozatokat tenni, amivel könnyedén kizökkentheti a merev Clintont, olyan hibákra kényszerítve a demokrata jelöltet, amikkel szavazatokat veszíthet.

Trump már közölte, hogy Clinton hosszú, botrányokkal terhes múltja lesz kampánya középpontjában, számíthatunk arra, hogy abban a pillanatban, hogy Clinton azzal vádolja, hogy „szexista”, már elő is fog jönni Bill Clinton nőügyeivel.

Ráadásként Trump képes lehet eladni magát középutas jelöltként, úgy, ahogy egyetlen egy más republikánus jelölt sem lenne képes, amivel máris kivéd több megszokott demokrata támadást.

Mindenesetre tényleg nagy csoda lenne, ha Trumpnak sikerülne legyőznie Clintont, de már az is csodának számít, hogy ő lehet a republikánusok elnökjelöltje. Senki sem lehet benne száz százalékig biztos, hogy ki fog kapni Clintontól. Izgalmas hónapok elé néz az Egyesült Államok – és az egész világ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik