Nagyvilág

Obama nem tervez bocsánatkérést Hirosima lebombázásáért

De sokat jelentene neki, ha ellátogathatna a második világháborúban lebombázott városokba.

Nem tervezi Barack Obama, hogy bocsánatot kérjen a második világháborúban Hirosimára ledobott atombombáért – derült ki az amerikai elnök szóvivőjének sajtótájékoztatójából.

Obama május végén Japánban részt vesz a legfejlettebb ipari országok csúcstalálkozóján, és lehet, hogy Hirosimába is ellátogat. Arra az újságírói kérdésre, hogy az elnök nem gondolja-e, hogy Japán megérdemel egy hivatalos bocsánatkérést, a szóvivő azt válaszolta: „Nem, az elnök nem gondolja ezt”.

A kérdés nem először merült fel. Például John Kerry április közepén első amerikai külügyminiszterként ellátogatott Hirosimába, és japán kollégájával, Kisida Fumióval együtt koszorút helyezett el a Béke Emlékparkban. Kerry azt mondta, az élmény torokszorító volt, és okvetlenül kéri Obamát is a látogatásra.

Barack Obama maga is többször felhozta, hogy szeretné felkeresni Hirosimát és a másik atomtámadás sújtotta japán várost, Nagaszakit is. „Sokat jelentene számomra” – mondta 2009 végén, az akkori japán kormányfővel folytatott megbeszélése után. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik