Nagyvilág

Venezuelában már a sörgyár is leállt, aggódik a pápa

Az egyházfő levelet írt az elnöknek a dél-amerikai országot sújtó politikai és gazdasági válság miatt.

Ferenc pápa levelet írt Nicolás Maduro venezuelai elnöknek, mert aggasztja a dél-amerikai országot sújtó politikai és gazdasági válság – közölte egy vatikáni forrás. A levél tartalmát nem hozták nyilvánosságra, de azt elárulták, hogy az egyházfő felajánlotta: a katolikus egyház közvetít a kormány és az ellenzék között.

Venezuela mély politikai és gazdasági válságba süllyedt, az ország 30 millió lakosa élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd, a boltok polcairól már szinte minden eltűnt, és állandó áramkimaradások nehezítik az életet. Szombaton az ország legnagyobb sörgyártója kénytelen volt leállítani az utolsó működő gyárát is, Maduro pedig elrendelte, hogy az állami szektorban mindössze kétnapos legyen a munkahét.

A venezuelai ellenzék aláírásgyűjtésbe kezdett az elnök leváltására, néhány nap alatt másfélmillió szignót gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy népszavazást tarthassanak Maduro távozásáért. Ez majdnem nyolcszor több, mint ami minimálisan szükséges egy népszavazási kezdeményezéshez Venezuelában. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik