Nagyvilág

Trump egészpályás letámadást indított Clinton, a nő ellen

A vezető republikánus jelölt azzal vádolta a nőiességét kampánya középpontjába helyező Clinton, hogy „kijátszotta a nő kártyát”.

Újfajta támadást indított Donald Trump vezető republikánusok elnökjelölt a feltételezett demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton ellen, egy kis betekintést adva, hogy milyen elnökválasztási kampányra számíthatunk, ha tényleg ők ketten indulnak majd az amerikai elnöki címért. Trump az előző hét kedden aratott elsöprő győzelme után tartott, sajtótájékoztatóval egybekötött győzelmi beszédében ment neki először igazán Clintonnak azzal, hogy az egykori külügyminiszter csak azzal tud szavazatokat szerezni, hogy nő. Majd ezt egész héten át folytatta.

Kedden újságírói kérdésre válaszolva jelentette ki, hogy szerint igenis Clinton rájátszik arra, hogy nő, hogy „kijátssza a női kártyát”. „Az egyetlen kártya, ami a kezében van, a női kártya, nincsen semmi más nála” – jelentette ki Trump. Majd hozzátette: „Őszintén szólva, ha Hillary Clinton férfi lenne, nem hiszem, hogy megszerezné a szavazatok öt százalékát. Csak a női kártya van neki. És a legszebb az egészben, hogy a nők nem kedvelik.”

A Clinton-kampány rögtön válaszolt is neki, összevágva egy rövid videót Trump beszéde, valamint Clinton szintén aznap elmondott győzelmi beszédéből. „Mr Trump azzal vádolt, hogy kijátszom a női kártyát. Nos, ha a női egészségügyért, a gyereknevelési támogatásért és azonos fizetésért harcolni ezt jelenti, akkor beszállok.” Majd oldalukon el is kezdtek árulni egy “női kártyát”.

„Ez nem szexista, ez igaz”

Trump másnap teljes mellszélességgel kiállt „női kártyás” kijelentése mellett, jelezve, hogy nem csak egy elszólásról volt szó, hanem átgondolt kampánystratégia részeként kezdte el ezzel támadni az első női elnök történelmi címére pályázó Clintont. Az ABC reggeli hírműsorába betelefonálva egy kérdésre válaszolva („sokan szexistának tartották”) közölte: „Ez nem szexista ez igaz. Ez csak egy nagyon, nagyon igaz kijelentés.  Ha férfi lenne, öt százalékon állna.” És nem állt le.

Csütörtökön már az NBC reggeli műsorában folytatta a támadásokat a női kártyás Clinton ellen, és újra kiállt keddi kijelentése mellett. „Úgy játssza ki azt a kártyát, ahogy soha senki más” – közölte Trump. Majd hozzátette: „Őszintén, én semmi mást nem teszek, mint kijelentem a nyilvánvalót. A női kártya nélkül Hillary még egy önkormányzati képviselői helyet sem lenne képes megszerezni”.  Pénteken pedig szóvivője, Katrina Pierson az MSNBC-nek nyilatkozva ismételte meg a támadást, hogy Clintonnak semmi más nincsen a kezében, csak a női kártya, és „tisztességtelenül” használja ki, hogy nő.

A lendület kitartott egészen vasárnapig, amikor Trump a Fox News délelőtti beszélgetős műsorában újra elismételte, hogy Clinton semmi mást nem tud felmutatni, mint a női kártyát. „Még a nők sem szeretik ő. Ha nem nő lenne, még csak benne sem lenne a versenyben.” A botrányosnak tekintett kijelentéseiről ismertté vált milliárdos egyben elvetett azt a felvetést, hogy a Clinton ellen intézett mostani támadásai miatt méginkább eltávolítja magától az őt amúgy sem nagyon szerető női szavazókat. „Én vagy saját magam stratégája, és tetszik, amit mondok, és még igaz is. Csak az igazat mondom, és az emberek ezért szavaznak rám”.

Clinton inkább nem is reagál rá

A szinte már teljesen biztosan a demokraták elnökjelöltjének tekinthető Hillary Clinton a CNN-nek adott – pénteken felvett, de csak vasárnap leadott – interjúban választolt Trump támadására. Azzal, hogy közölte: nem válaszol rájuk. A volt külügyminiszter kijelentette, hogy „sok tapasztalata van” abban, hogy kell kezelni az férfiakat, akik viselkedésükkel átlépik a határt, és azt tervezi, hogy figyelmen kívül hagyja Trump „hisztijét” és provokációit. „Azt mondhat rólam, amit akar, a legkevésbé sem érdekel”. És inkább az választók számára fontos ügyekkel akar foglalkozni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik