Nagyvilág

Több ezren oltják a pokoli erdőtüzet Indiában

Ezrek próbálják megfékezni a több mint 1900 hektárt elpusztító erdőtüzet az észak-indiai Uttarakhand szövetségi államban; a két tigrisrezervátumot is fenyegető tűzben eddig legalább heten égtek halálra – jelentette a BBC brit műsorszolgáltató hétfőn.

Az erdőtűz nagyjából egy hónappal ezelőtt kezdődött, és annyira elharapódzott, hogy a napokban már 427 fészke volt a térségben. Bár a lángok egyelőre nem érték el a himalájai turistaközpontokat, a helyiek a levegő minősége és a látásviszonyok jelentős romlására panaszkodtak.

A tűz több mint 530 hektárnyit pusztított el a Radzsadzsi és a Corbett tigrisrezervátumok területéből, és ezzel komoly károkat okozott a térség érzékeny ökoszisztémájában.

Tisztségviselők elmondták, hogy a szokatlanul száraz időjárás kedvezett a tűz kialakulásának.

Az idei erdőtűz felérhet a hírhedt 2012-es tűzvésszel

– árulta el félelmeit Prakas Dzsavdekar környezetvédelmi miniszter.

Ingatlanfejlesztők miatt gyújtogattak?

Indiában már két éve alig esik eső a monszun idején; a szárazság miatt egy kis tűz is hihetetlen sebességgel terjed tovább. Az ázsiai országnak emellett az aszályt fokozó El Nino éghajlati jelenség utóhatásaival is meg kell küzdenie. Ez azt jelentheti, hogy a júniusban kezdődő esős évszak sem enyhít komolyabban a szárazságon. Miután a tűzoltók képtelenek voltak megbirkózni a lángokkal, a kormány a hétvégén a légierő helikoptereivel permeteztette a térségbeli fenyőerdőket.

Az erőfeszítések eredményeként a lángok 70 százalékát sikerült kioltani a szatellitképek tanúsága szerint, valamint a tűzfészkek száma is 110-115-re csökkent. Állami tisztségviselők nem tudják, mi okozhatta a tüzet, de a hatóságok a szándékos gyújtogatás lehetőségét sem zárták ki.

Négy férfit vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy néhány területen ők gyújtottak tüzet, mert így akartak helyet csinálni az ingatlanbefektetőknek – mondta el Dzsavdekar. Az indiai környezetvédelmi miniszter hétfőn hangsúlyozta: a kormány nem engedi, hogy az erdőségek területét bármilyen más célra használják fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik