Nagyvilág

Tárgyalás és vádemelés nélkül vett őrizetbe egy újságírót Izrael

Terrorszervezetben való részvétellel vádolják. Korábban bezáratták azt a palesztin televíziót, aminek vezetője volt.

Egy izraeli katonai bíróság tárgyalás és vádemelés nélkül elrendelte egy palesztin újságíró négyhónapos őrizetbe vételét, mindezt a Nemzetközi Sajtószabadság Napjának előestéjén – tudósít az AFP. Omar Nazzalt egy hete tartóztatták le az Izrael által megszállt Ciszjordánia és Jordánia határán, amikor épp az Európai Újságírók Szövetségének boszniai találkozójára tartott.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője azt mondta: nem újságíró-tevékenysége, hanem terrorszervezetben való részvétel miatt tartják fogságban Nazzalt. Izraelben megvan a jogalapja, hogy határozatlan ideig vádemelés és tárgyalás nélkül őrizetben tartsanak valakit.

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét közölte: Nazzalt nemrég vezetővé nevezték ki egy rámalláhi televízió élére, amit az izraeli hadsereg bezáratott, mert azzal vádolták meg a csatornát, hogy erőszakot szít. Az újságíró egyébként már hónapokkal korábban távozott ebből a pozícióból.

Hanán Asrávi palesztin politikus nemzetközi beavatkozást sürgetett azért, hogy Izraelt felelősségre vonják a palesztin sajtó elleni hadjárata miatt. A palesztin újságíró-szövetség pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Izrael másik 19 palesztin újságírót és újságíró-hallgatót tart fogva, egyiküket több mint húsz évre ítélték.

Izrael azután csapott le a palesztin médiumokra, hogy tavaly októberben erőszakhullám tört ki. A rendszerint késsel felfegyverzett palesztin támadók eddig mintegy 30 izraelit öltek meg. A merénylőket rendszerint lelőtték, több mint kétszáz palesztinnal végeztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik