Nagyvilág

Az egyiptomi rendőrség razziát tartott egy sajtószakszervezetnél, őrizetbe vett két újságírót

Az egyiptomi rendőrség razziát tartott egy kairói sajtószakszervezetnél, és őrizetbe vett két újságírót, akik írásaikban bírálták a kormányt, közölték hétfőn hírügynökségek a szervezet munkatársaira hivatkozva, akik szerint példátlan volt a hatósági intézkedés.

Az eset vasárnap este történt. Az újságírók ülősztrájkot tartottak a belvárosban lévő szakszervezeti székházban, amelynek környéke a múltban kormányellenes tüntetések színhelye volt. Ekkor jelentek meg a rendőrök az épületben, és vették őrizetbe a Bavabet Janajer ellenzéki honlap két újságíróját.

A belügyminisztérium tagadta, hogy megostromolta a sajtószakszervezet székházát és erőt alkalmazott volna. A tárca szerint egyik újságíró sem tanúsított ellenállást, miután közölték velük, hogy letartóztatási parancs van ellenük.

Mahmúd Kamál, a szakszervezetet vezető testület egyik tagja azt mondta, hogy negyvennél több rendőr tartott razziát az épületben, a belügyi tárca ugyanakkor nyolcról írt a közleményében. Kamál szerint egy biztonsági őr a szemén megsérült a rendőrségi akcióban.

A körözést egy héttel ezelőtt adták ki a két újságíró ellen, a szervezet pedig tárgyalt róla a belügyminisztériummal – mondta Kamál. Példátlannak nevezte a kényszerintézkedést, szerinte soha egy elnök, miniszterelnök vagy belügyminiszter se mert még ilyet tenni Egyiptomban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvények szerint a sajtóegyesületeknél kizárólag ügyész tarthat házkutatást a szervezet elnökének vagy helyettesének jelenlétében.

Halid al-Balsi, a testület másik tagja szerint az a legkevesebb, hogy a történtek miatt meneszteni kell a belügyminisztert, a rendőrségnek pedig bocsánatot kell kérnie.

A sajtószakszervezet vezetői arra szólították az egyiptomi újságírókat, hogy sztrájkoljanak, amíg nem mond le a belügyminiszter, és tiltakozásul az intézkedések ellen hagyják üresen újságjaik címlapját.

Egyiptomban egy héttel ezelőtt harmincnál több újságírót fogtak el Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök elleni tüntetések tudósításáért. Kairóban április eleje óta tartanak a tiltakozások amiatt, hogy a kormányzat a szaúdi uralkodó kairói látogatásakor beleegyezett abba, hogy két lakatlan, de stratégiailag fontos vörös-tengeri szigetet átad Szaúd-Arábiának.

Abdel-Fattáh esz-Szíszit két éve választották elnökké, miután egy évvel korábban puccsal megbuktatta a mérsékelten iszlamista Mohammed Morszit. Az elnök viszonylag népszerű, de az elmúlt hónapokban többször igyekezett elnyomni a bírálatokat, amelyek a gazdasági helyzet kezelése, valamint a továbbra is jelentős rendőri erőszak miatt érik. Emberi jogi szervezetek azzal vádolják őt, hogy tekintélyelvű rendszert hozott létre, elnyomja az iszlamista, a világi és a liberális ellenzéket egyaránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik