Nagyvilág

Összecsapásba torkollt a majális Isztambulban – egy ember meghalt

Könnygázt, vízágyút is bevetett a rendőrség a május elsejei felvonulásból kezdődő zavargások során. Egy embert elgázolt egy vízágyús jármű.

A felvonulás békésen kezdődött az arra engedélyezett, külvárosi területen, ám tüntetők egy csoportja megpróbált eljutni a város központjában lévő Takszim térre, ezt pedig a rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal akadályozta. Ekkor történt a halálos baleset. A Takszim tér jelképes erejű emlékhely: tüntetések hagyományos tere, ahol 1977. május elsején 34 demonstráló vesztette életét. Isztambul kormányzója igyekezett felkészülni az idei ünnepnapra: 24 500 biztonsági embert parancsolt szolgálatba, akik 207 személyt vettek őrizetbe.

Ankarában a rendőrség lefogott négy férfit azzal a gyanúval, hogy az Iszlám Állam tagjai, és állítólag merényletre készültek május elsejei felvonulók, tüntetők ellen. Törökország többi városában a vasárnapi felvonulások mindazonáltal incidens nélkül zajlottak le. Gaziantepben inkább nem tartották meg a felvonulást, mert reggel autóba rejtett pokolgép robbant a város rendőr-főkapitánysága előtt. Egy rendőr meghalt, 13-an megsebesültek, közülük kilencen rendőrök.

Izmirben néhány tüntető levetkőzött, tiltakozásul a rendőrségi motozás ellen. A túlzottnak tartott hatósági ellenőrzés olyan téren történt, amelyre a lakosság megkapta a gyülekezési engedélyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik