Nagyvilág

Kerry szerint hamis érvvel támadják Aleppót

A tűzszünet teljes helyreállítását követeli az amerikai külügyminiszter.

Az Egyesült Államok szombaton azzal a követeléssel fordult Bassár el-Aszad erőihez, hogy fejezzék be Aleppo bombázását, és működjenek együtt a tűzszünet helyreállításában országszerte.

Februárban már sikerült tűzszüneti megállapodást kötniük a szíriai kormányerőknek a lázadók szövetségével, de azóta az egyezmény szertefoszlott, és kiújultak a harcok, különösen Aleppo megosztott és ostrom alatt álló városában. A héten az Egyesült Államok és Oroszország nyomására sikerült ugyan megállapodásra bírni a feleket, hogy Latakiában és Gúta keleti részén szüntessék be az összecsapásokat, de Aleppo esetében nem sikerült megegyezésre jutni.

A támadásoknak sok civil áldozata is van, Oroszország ugyanakkor világossá tette, hogy mindezek ellenére sem szakítja meg együttműködését Aszad erőivel.

John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap Genfbe indult, hogy egyeztessen a szíriai helyzetről Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízottal, valamint a szaúdi és jordániai külügyminiszterekkel. Hangsúlyozta: Washington számára elfogadhatatlan, hogy Aleppo kimaradjon a tűzszüneti megállapodásból, ahogy az is, hogy civilekre támadjanak. Nem fogadta el azt az orosz érvelést, ami szerint az aleppói támadások az an-Núszra Front terrorszervezet ellen irányulnak, amely nem részese a tűzszüneti megállapodásnak. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik