Nagyvilág

Jókora minimálbér-emelés volt Venezuelában, ahol összeomlott a gazdaság

Az elnök magát fényezi, de azt már elfelejti hozzátenni, hogy közben háromszámjegyű az infláció.

Harmincszázalékos minimálbér-emelést hajtott végre a venezuelai kormány. Nicolás Maduro elnök ezt a tényt saját tevékenységének igazolására próbálja fordítani, mondván, 2013 áprilisi megválasztása óta ez a tizenkettedik alkalom, hogy emelték a minimálbért, csakhogy közben három számjegyű infláció, és súlyos gazdasági nehézségek vannak a latin-amerikai országban, amelynek nem jött be a szocializmus.

Henrique Capriles ellenzéki vezető egyenesen úgy fogalmazott: „ennek az embernek a béremelései a vicc kategóriájába tartoznak”. Az ország 30 millió lakosa élelem- és gyógyszerhiánnyal küzd, üresek a boltok polcai és mindennaposak az áramkimaradások, olyannyira, hogy vasárnap fél órával előrébb állítják az órákat Venezuelában, hogy kevesebb ideig kelljen világítaniuk az embereknek, bár energiaügyi szakértők szerint ennek sincs sok értelme.

Az áramellátás akadozásának hátterében az áll, hogy jelentősen csökkent a vízszint az ország áramellátásának kétharmadát biztosító dél-venezuelai erőmű tározójában. Kormányzati tisztviselők az El Nino időjárási jelenséget okolják, az ellenzék szerint a problémát a korrupció, az alacsony hatékonyság, az elégtelen állami beruházások okozzák. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik