Nagyvilág

Halpusztulás miatt tüntettek Vietnamban

A tiltakozók szerint egy tajvani vállalat okozott környezeti katasztrófát.

Százak tüntettek Vietnamban vasárnap egy tajvani cég székhelyénél, amelynek tevékenysége tömeges halpusztulást okozott az ország központi régiójában. Többen a kormányt vádolják azzal, hogy nem tett eleget a súlyos környezeti katasztrófa megelőzéséért.

Vietnamban ritkák a tüntetések, a rendőrök általában gyorsan elfojtják a demonstrációkat. Most viszont biztosították az útvonalat az emberek számára, akik egy nagy tóhoz vonultak Hanoiban.

A tajvani Formosa Plastics tízmilliárd dolláros beruházással épített acélgyárat, a tiltakozók szerint ez okozott környezetszennyezést, bár a hivatalos vizsgálat ezt nem erősítette meg. A dühöt viszont az váltotta ki, hogy a Formosa egyik illetékese azt nyilatkozta: Vietnamnak választania kellene, hogy halászatot akar, vagy modern ipart.

Többen egyenesen azt követelték, hogy a tajvani vállalat vonuljon ki az országból. „Ez itt Vietnam, és soha nem fordulhat elő, hogy egy vállalatnak joga legyen ilyen választás elé állítani a vietnami népet” – mondta az egyik tüntető. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik