Nagyvilág

Az iraki kormányfő elrendelte, hogy vegyék őrizetbe a zöld zónát megtámadókat

A parlamenti képviselőket, továbbá az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyt adó, erősen védett zöld zónát megtámadó tiltakozók őrizetbe vételére és felelősségre vonására adott utasítást vasárnap Haider al-Abádi iraki kormányfő.

Szombaton több száz síita hatolt be Bagdad belvárosában a zöld zónába, miután Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a törvényhozás nem szavazott meg semmiféle “tisztán technokrata” kormányt. A tüntetők ledöntötték a területet védő falakat, és behatoltak a parlamentbe. A helyszínről közölt tévéfelvételeken látszott, ahogy a menekülő képviselőket a tüntetők botokkal és öklükkel ütlegelték.

A tüntetők később elhagyták az épületet, és egy közeli téren gyűltek össze. Abádi a megmozdulást követően bejárta a parlament épületét, és megtekintette a megrongált belső tereket.

A feldühödött tüntetők azután hatoltak be az épületbe, hogy a parlament elnöke jövő hétre halasztotta a szavazást az új kabinet megalakításáról. Az esti órákban a biztonsági erők könnygázzal és a levegőbe leadott lövésekkel próbálták meg visszatartani a behatoló tömeget. Rendőrségi források szerint tucatnyi ember megsebesült.

A randalírozásba is torkolló megmozdulásra a tüntetők azután szánták el magukat, hogy Muktada asz-Szadr egy nyilvános rendezvényen adott hangot a törvényhozó testület iránti elégedetlenségének. Azt várta ugyanis, hogy olyan kormányalakítás történik, amelyben kizárólag független szakértők vezetik a kulcsfontosságú tárcákat, mert csak így szorulhat vissza a korrupció, amely hátráltatja Bagdadot a közszolgáltatások ellátásában.

Haider al-Abádi kormányfő megpróbált engedni a nyomásnak, március 31-én be is mutatta átalakított kabinetjét a parlamentnek. A képviselők néhány nappal ezelőtt meg is szavazták a kabinet részleges átalakításáról szóló javaslatot, de Muktada asz-Szadrot ez nem elégítette ki, mert nem tartotta valóban szakértőinek az új kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik