Nagyvilág

Szíria: Amerika és Oroszország rövid fegyvernyugvásról egyezett meg

Damaszkusz merénylet (damaszkusz, merénylet, robbantás, )
Damaszkusz merénylet (damaszkusz, merénylet, robbantás, )

A szíriai válsággócokra vonatkozó fegyvernyugvásról állapodtak meg orosz és amerikai katonai illetékesek a tűzszünet betartásán őrködő célcsoporton belül – értesültek orosz hírügynökségek a Genfben ülésező testületből származó forrásokból. A tűzszünet április 30. hajnaltól lép életbe – jelentette be a szíriai hadsereg.

A RIA Novosztyi hírügynökség tudomása szerint a megállapodás értelmében 24 órán át szüneteltetik a harcokat Damaszkusz környékén, Latakia térségében pedig 72 órás fegyvernyugvás lesz péntek éjféltől.

Aleppóra nem vonatkozik az orosz-amerikai megállapodás

– közölte a célcsoport, cáfolva Kadri Dzsamil, az ellenzék genfi béketárgyalásokon részt vevő “moszkvai-kairói platformjának” szóvivőjének korábbi bejelentését, hogy a fegyvernyugvás kiterjed Aleppóra is. A TASZSZ hírügynökség szerint jelenleg a szíriai hadsereg hadműveletet hajt végre Aleppóban a felkelő csoportok ellen.  A hadsereg szerint részben helyreállították a közúti összeköttetést Damszkusz és Aleppó között.

Úgy vélem van egy fegyvernyugvás elleni összeesküvés. Ez már elkezdődött a genfi béketárgyalások jelenlegi fordulójának kezdetén, az úgynevezett rijádi csoport távozásával a megbeszélésekről – ez volt ennek az összeesküvésnek az egyik lépése

– vélekedett Kadri. A szóvivő arra utalt, hogy a szíriai ellenzék egy részét tömörítő, és Szaúd-Arábia támogatását élvező Tárgyalási Főbizottság (HNC) a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti részvételét a béketárgyalásokon, tiltakozásul az egyre súlyosbodó szíriai harcok ellen.

Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a nemzetközi közösségnek és a szíriai népnek elegendő akarata van a fegyvernyugvás és a tárgyalásos politikai folyamat folytatásához – tette hozzá Kadri. Az Egyesült Államok és Oroszország őrködik a fegyverszüneti megállapodás betartatása felett.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik