Nagyvilág

Ban Ki Mun a korlátozó menekültpolitika ellen szólalt fel

Szerinte arra van a legnagyobb szükség, hogy jól irányított legyen az emberek érkezése.

Óva intett az Európában megfigyelhető „egyre inkább korlátozó bevándorlási- és menekültpolitikától” Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

A Bécsben tartózkodó Ban Ki Mun az osztrák képviselőház ülésén szólalt fel, arra figyemeztetve, hogy az ilyen intézkedések „nagyon negatív üzenetet küldenek” arról, hogy mik az államok kötelezettségei a humanitárius nemzetközi jog és az európai jog szerint. Méltatta az osztrák lakosság és kormány által tett erőfeszítéseket, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a növekvő idegenellenesség miatt.

Üdvözölte, hogy nyílt vita zajlik az újonnan érkezők integrációjával kapcsolatban, mondván, ha az érkezésük jól irányított, mindenki számára nyereséget jelentenek.

A radikális Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Christian Strache úgy reagált: Ausztria mindig segített terhelhetősége határáig, példaként említette a Magyarországnak 1956-ban, Csehországnak 1968-ban, a széthullott Jugoszlávia lakóinak az 1990-es években nyújtott segítséget. Strache azt mondta: Ausztria most is segíteni akar, de nem tud a világ minden konfliktusával megbirkózni, helyben kell megszüntetni a válságok okait és helyben kell segíteni is. A politikus ugyanakkor méltatta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkáját. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik