Külföld

Venezuelában már gyűjtik az aláírást a diktátorellenes népszavazáshoz

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 27. 05:46

A venezuelai választási bizottság jóváhagyta kedden, hogy a konzervatív ellenzék vezetői megkezdhessék az aláírásgyűjtést a Nicolás Maduro elnök visszahívását célzó népszavazási kezdeményezésükhöz.

A dél-amerikai országot sújtó három számjegyű infláció, a szovjet típusú áruhiány és a súlyosbodó gazdasági recesszió a lakosság széles körben megtépázta a szocialista államfő népszerűségét, és a konzervatív ellenzéki koalíció tavaly decemberben aratott fölényes választási győzelme óta mindent elkövet azért, hogy elérje a három éve hatalmon lévő Maduro államfői mandátumának lerövidítését vagy népszavazás útján való visszahívását.

Ellenzéki képviselők a múlt héten a választási bizottság hivatalához láncolták magukat, hogy így tiltakozzanak, amiért a testület nem adta ki számukra azokat az iratokat, amelyek birtokában megtehetnék az első lépéseket a referendum elindításához szükséges, csaknem 4 millió aláírás összegyűjtéséhez. Szerdára tervezett újabb tiltakozásuk okafogyottá vált, miután a bizottság engedett a nyomásnak.

Ma megtettük az első lépéseket Maduro visszahívása felé, írta Elias Matta ellenzéki képviselő. “…semmi sem állíthat meg minket.”

Az ellenzéknek most hivatalos kérelemmel kell a választási bizottsághoz fordulnia, hogy felügyelje az első, mintegy 200 ezer aláírás összegyűjtését, majd újabb jóváhagyást kell a kérnie a további aláírásgyűjtéshez.

A december óta ellenzéki többségű venezuelai parlament múlt szerdán első olvasásban jóváhagyta azt az alkotmányreform-tervezetet, amelynek értelmében hatról négy évre rövidítették volna az elnöki mandátum időtartamát. A legfelső bíróság azonban elutasította ezt, azzal érvelve, hogy semmilyen alkotmánymódosítás “nem bírhat visszamenőleges hatállyal”.

Baj van

Ha az ellenzéknek egy referendummal még idén, mandátuma félidejében sikerül visszahívnia a 2013-ban megválasztott Madurót, akkor új elnökválasztást kell tartani. Ha a visszahívás ügye 2017-re áthúzódik, az államfői poszt Maduro alelnökére, a szocialista párti Aristobulo Isturizra száll át.

A szocialista kormány közben kedden elrendelte, hogy az állami szektor dolgozói csak kétnapos munkahetet tartsanak, hogy ezzel is energiát takaríthassanak meg az egyre mélyebb válságba süllyedő dél-amerikai olajtermelő országban.

Előzőleg Nicolás Maduro áprilisra és májusra már szabad pénteket biztosított a 2,8 millió állami alkalmazott többségének, hogy csökkenthessék a villanyáram-fogyasztást a 29 millió lakosú Venezuelában.

“Úgy döntöttünk, hogy szerdát és csütörtököt is a munkaszüneti napokhoz csatoljuk az állami szektor számára”, jelentette be Aristobulo Isturiz az állami televízióban, a déli Guri vízi erőműben tett látogatása során. Isturiz hozzátette, hogy a dolgozók az otthon töltött napokra is megkapják a fizetésüket, tekintettel arra, hogy a kormány döntéséről van szó. A kétnapos munkahét mindazonáltal nem vonatkozik az olyan érzékeny szektorokra, mint az élelmiszerágazat. Az iskolák mostantól szintén zárva tartanak majd péntekenként.

Ellenzéki bírálatok szerint a szükségintézkedés csak tovább fogja csökkenteni a gazdaság termelékenységét, és aligha hoz megtakarítást, mivel párhuzamosan megnő majd az állami alkalmazottak családjainak otthoni áramfogyasztása.

A súlyos szárazság miatt idén jelentősen csökkent a vízszint az ország áramellátásának kétharmadát biztosító erőmű tározójában. Kormányzati tisztviselők az El Nino időjárási jelenséget okolják a történtekért. Az ellenzék ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a problémát az elégtelen mértékű állami beruházások, a korrupció és az alacsony hatékonyság okozza, valamint az, hogy a szocialista kormány nem gondoskodott az alternatív energiaforrások fejlesztéséről.

(Reuters, MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.