Külföld

Trump szerint kész katasztrófa az amerikai külpolitika

24.hu
24.hu

2016. 04. 27. 22:03

Fejjel ment a falnak, na meg Obamának, Clintonnak, Kínának, a habozó európai NATO-tagoknak Donald Trump, miközben ellenfele alelnökjelöltet választott.
Korábban a témában:

Katasztrofálisnak minősítette a jelenlegi amerikai külpolitikát a jelenlegi legesélyesebb republikánus elnökjelölt, Donald Trump szerdán, beleértve Hillary Clinton, a várható demokrata jelölt által képviselt külpolitikát is. Egy nappal az öt államban aratott előválasztási győzelme után Trump a washingtoni Capitoliumban tartott beszédet, amiben egy esetleges Trump-kormány külpolitikai elképzeléseit vázolta.

A New York-i milliárdos élesen kritizálta Barack Obama jelenlegi elnök külpolitikáját és egykori külügyminisztere, Clinton egyes konkrét döntéseit. “Nincs vízió, nincs cél, nincs stratégia” – fogalmazott Trump. Új irányt, koherens külpolitikát és erős, szövetségesei számára megbízható Egyesült Államokat ígért arra az esetre, ha ő lesz elnök – írja az MTI.

Nemzetépítési biznisz

“Az arrogancia rossz külpolitikai döntésekhez vezetett” – vélte a legesélyesebbnek tartott republikánus pályázó, Irak példáját hozva fel. Szerinte minden azzal a szerinte veszélyes elképzeléssel kezdődött, hogy az Egyesült Államok mindenáron nyugati típusú demokráciát akart felépíteni más kultúrájú és más történelmű országokban. “Ezermilliárd dollárokat veszítettünk, és külpolitikánk totális katasztrófa lett” – fogalmazott Trump. Hozzátette, az Egyesült Államoknak sürgősen “ki kell szállnia a nemzetépítési bizniszből”.

Kárhoztatta az Obama-kormányt, mert szerinte az Egyesült Államok teljesen kimerítette erőforrásait, hagyta, hogy szövetségesei ne járuljanak hozzá megfelelő mértékben a biztonsági kiadásokhoz. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint az európai NATO-tagállamoknak a korábbinál nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk az észak-atlanti szövetség kiadásaihoz:

Azoknak az országoknak, amiket megvédünk, fizetniük kell a védelemért. Nincs más választásunk.

Kínát is kárhoztatta, mert “gazdaságilag lerohanta” az Egyesült Államokat. “Kína az erőt tiszteli, és miután Obama elnök hagyta, hogy gazdaságilag kihasználjon bennünket, elveszítettük az irántunk érzett tiszteletét” – mondta. Kilátásába helyezte, hogy Washington rábírja Pekinget Észak-Korea féken tartására.

Kétállami megoldás kell Izraelben

Trump szerint az Obama-kormány külpolitikája zűrzavart és káoszt okozott a Közel-Keleten is. Példának hozta fel az Egyesült Államok főkonzuljának és munkatársainak meggyilkolását a líbiai Bengáziban. Kaotikusnak nevezte Obama Izraellel kapcsolatos politikáját is. “Obama nem barátja Izraelnek” – mondta Trump, aki az izraeli-palesztin konfliktusban a kétállami megoldás híve, vagyis szerinte zsidó és palesztin államra egyaránt szükség van.

Megvan Cruz alelnökjelöltje

Végső kétségbeesésében az előválasztási küzdelemből már korábban kiszállt egykori Hewlett-Packard vezért, Carly Fiorinát választotta alelnökjelöltjének Ted Cruz – írja a New York Times. Mindezt szerdán jelentette be a nemsokára szavazó Indianában, ahol nagy erővel kampányol. Fiorina az utóbbi időszakban Trumpot is hevesen támadta, megágyazva a jelöltségének.

Egy leendő Trump-kormány külpolitikai prioritásaként az iszlám radikalizmus és a terrorizmus elleni harcot jelölte meg. Kormányzása esetén “az Iszlám Állam napjai meg vannak számlálva”, mondta hozzátéve, hogy nem mondja meg, hogyan és mikor számolnak le a terrorszervezettel. Az iszlám radikalizmus megfékezése szerinte filozófiai csata is. “Együtt kell dolgoznunk minden nemzettel, amit fenyeget a radikális iszlám, de ezt a harcot itthon is meg kell vívnunk, és be kell fejezni az értelmetlen bevándorlási politikát, amivel importáljuk a radikalizmust is” – mondta. Hozzátette, meg kell előzni egy újabb San Bernardinót vagy akár egy újabb 2011. szeptember 11-ét.

Az iszlám terrorizmus leküzdésében Trump együttműködne Oroszországgal is. “Vannak, akik azt mondják, hogy az oroszokkal nem lehet ésszerűen beszélgetni. Majd én megnézem” – mondta. Az elnökjelölt többször is említette, hogy szeretne együttműködni az Egyesült Államok szövetségeseivel és barátaival – például külön csúcsot hívna össze NATO-partnereivel és ázsiai szövetségeseivel -, de fontosnak tartotta kiemelni, hogy a nemzetállam híve:

Csakis nemzetállami keretek között lehet boldogan élni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.