Nagyvilág

Trump szerint kész katasztrófa az amerikai külpolitika

Fejjel ment a falnak, na meg Obamának, Clintonnak, Kínának, a habozó európai NATO-tagoknak Donald Trump, miközben ellenfele alelnökjelöltet választott.

Katasztrofálisnak minősítette a jelenlegi amerikai külpolitikát a jelenlegi legesélyesebb republikánus elnökjelölt, Donald Trump szerdán, beleértve Hillary Clinton, a várható demokrata jelölt által képviselt külpolitikát is. Egy nappal az öt államban aratott előválasztási győzelme után Trump a washingtoni Capitoliumban tartott beszédet, amiben egy esetleges Trump-kormány külpolitikai elképzeléseit vázolta.

A New York-i milliárdos élesen kritizálta Barack Obama jelenlegi elnök külpolitikáját és egykori külügyminisztere, Clinton egyes konkrét döntéseit. “Nincs vízió, nincs cél, nincs stratégia” – fogalmazott Trump. Új irányt, koherens külpolitikát és erős, szövetségesei számára megbízható Egyesült Államokat ígért arra az esetre, ha ő lesz elnök – írja az MTI.

Nemzetépítési biznisz

“Az arrogancia rossz külpolitikai döntésekhez vezetett” – vélte a legesélyesebbnek tartott republikánus pályázó, Irak példáját hozva fel. Szerinte minden azzal a szerinte veszélyes elképzeléssel kezdődött, hogy az Egyesült Államok mindenáron nyugati típusú demokráciát akart felépíteni más kultúrájú és más történelmű országokban. “Ezermilliárd dollárokat veszítettünk, és külpolitikánk totális katasztrófa lett” – fogalmazott Trump. Hozzátette, az Egyesült Államoknak sürgősen “ki kell szállnia a nemzetépítési bizniszből”.

Kárhoztatta az Obama-kormányt, mert szerinte az Egyesült Államok teljesen kimerítette erőforrásait, hagyta, hogy szövetségesei ne járuljanak hozzá megfelelő mértékben a biztonsági kiadásokhoz. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint az európai NATO-tagállamoknak a korábbinál nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk az észak-atlanti szövetség kiadásaihoz:

Azoknak az országoknak, amiket megvédünk, fizetniük kell a védelemért. Nincs más választásunk.

Kínát is kárhoztatta, mert “gazdaságilag lerohanta” az Egyesült Államokat. “Kína az erőt tiszteli, és miután Obama elnök hagyta, hogy gazdaságilag kihasználjon bennünket, elveszítettük az irántunk érzett tiszteletét” – mondta. Kilátásába helyezte, hogy Washington rábírja Pekinget Észak-Korea féken tartására.

Kétállami megoldás kell Izraelben

Trump szerint az Obama-kormány külpolitikája zűrzavart és káoszt okozott a Közel-Keleten is. Példának hozta fel az Egyesült Államok főkonzuljának és munkatársainak meggyilkolását a líbiai Bengáziban. Kaotikusnak nevezte Obama Izraellel kapcsolatos politikáját is. “Obama nem barátja Izraelnek” – mondta Trump, aki az izraeli-palesztin konfliktusban a kétállami megoldás híve, vagyis szerinte zsidó és palesztin államra egyaránt szükség van.

Megvan Cruz alelnökjelöltje

Végső kétségbeesésében az előválasztási küzdelemből már korábban kiszállt egykori Hewlett-Packard vezért, Carly Fiorinát választotta alelnökjelöltjének Ted Cruz – írja a New York Times. Mindezt szerdán jelentette be a nemsokára szavazó Indianában, ahol nagy erővel kampányol. Fiorina az utóbbi időszakban Trumpot is hevesen támadta, megágyazva a jelöltségének.

Egy leendő Trump-kormány külpolitikai prioritásaként az iszlám radikalizmus és a terrorizmus elleni harcot jelölte meg. Kormányzása esetén “az Iszlám Állam napjai meg vannak számlálva”, mondta hozzátéve, hogy nem mondja meg, hogyan és mikor számolnak le a terrorszervezettel. Az iszlám radikalizmus megfékezése szerinte filozófiai csata is. “Együtt kell dolgoznunk minden nemzettel, amit fenyeget a radikális iszlám, de ezt a harcot itthon is meg kell vívnunk, és be kell fejezni az értelmetlen bevándorlási politikát, amivel importáljuk a radikalizmust is” – mondta. Hozzátette, meg kell előzni egy újabb San Bernardinót vagy akár egy újabb 2011. szeptember 11-ét.

Az iszlám terrorizmus leküzdésében Trump együttműködne Oroszországgal is. “Vannak, akik azt mondják, hogy az oroszokkal nem lehet ésszerűen beszélgetni. Majd én megnézem” – mondta. Az elnökjelölt többször is említette, hogy szeretne együttműködni az Egyesült Államok szövetségeseivel és barátaival – például külön csúcsot hívna össze NATO-partnereivel és ázsiai szövetségeseivel -, de fontosnak tartotta kiemelni, hogy a nemzetállam híve:

Csakis nemzetállami keretek között lehet boldogan élni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik